Jsem blondýna a dělám v bulváru. Denně klopýtám na jehlách do redakce, abych se smečkou dalších krvelačných šmejdů vymyslela novou boudu na naše celebrity. Dneska si porovnejme předávání českých a světových filmových cen.

Polívka a alkohol

Slavnostní vyhlašování filmových cen Český lev 2009 proběhne v sobotu 6. března v pražské Lucerně. Po loňském úspěchu se moderování večera opět ujme Bolek Polívka. Jeho dceru Annu, s níž galavečer loni uváděl, tentokrát vystřídá Pavel Liška. Tahle dvojice by měla být zárukou, že tu bude na rozdíl od podobných, k smrti nudných večerů dobrá zábava. Jediné, čeho se pořadatelé obávají, je, aby si Polívka před přenosem příliš nepřihnul a jeho vtipkování nepřekročilo hranici únosnosti. Loni, naštěstí až na after párty, to rozparádil tak, že se před ním i jeho kolegové raději schovávali. Letos prý slíbil, že si dá před začátkem jen jednoho panáka na povzbuzení. Ale věřte neřízené střele…

Pohodoví Lvi

Když srovnáme České lvy s předáváním jiných podobných cen v zahraničí, je Česko výjimečné. U nás je velká pohoda – každý se oblékne podle svého gusta a baví se, jako by byl na mejdanu s kamarády. V zahraničí se vše nese v hodně formálním duchu – všichni mají předepsané oblečení (v tomto případě black tie, což znamená pro pány smoking a pro dámy dlouhé šaty) a chovají se důstojně. To, že některá z méně známých hereček na sebe upozorní spadlým ramínkem nebo jiným „náhodným“ módním prohřeškem, je už zaběhlý fór… Těžko říct, která z akcí je vlastně lepší. Přílišná neformálnost Českým lvům ubírá na prestiži a činí z nich jakýsi večírek lokálního charakteru, zahraniční akce jsou zase strašně škrobené a snobské.

Bude veselo i na Oscarech?

Asi by byla, jako ve všem, dobrá zlatá střední cesta. Lvi by měli přidat na důstojnosti (například v otázce oblečení), jinde by to zase chtělo více uvolněnosti. Pořadatelé slavnostního předávání Oscarů se o to zjevně letos pokoušejí. Jako moderátory angažovali herce Stevena Martina a Aleka Baldwina. Oba mají hodně ostrý jazyk a zrovna se nemusejí, a tak se očekává, že se budou pořádně špičkovat a bude tedy konečně trochu legrace. Dlouhé a neskutečně nezáživné děkovné projevy oceněných jsou zkráceny na minimum, aby večer jak se říká „odsejpal“. Tak uvidíme, jak nový vítr Oscarům prospěje a jak letos zazáří Čeští lvi. Budete se také dívat?