"Děkuji celému realizačnímu týmu, především pak prezidentce soutěží Miss Junior, paní Kateřině Hamrové. Do soutěže Miss Junior jsem se přihlásila, protože se mi líbí její směr a záměr ukázat mladým dívkám cestu. Sama nesouhlasím se současným diktátem módního průmyslu, propagující kult vychrtlosti, který má největší podíl na růstu nemocí spojených se stravováním. To je také to, proč bych chtěla vyhrát. Mít moc ukázat mladým, a hlavně takto nemocným, dívkám, že to, jestli nás lidé mají rádi, není o kráse či hubenosti a že mají být pyšné na své ženské tělo. Dokázat, že úspěch není jen o štíhlosti, ale o pozitivním vnímání světa. “

Hana Hegarová získala největší počet hlasů od porotců, kteří v průběhu celého trvání soutěže hodnotili jednotlivé soutěžící.

Miss Junior hledá charisma, ne ramínko na šaty. Hledá dívku, která může být po všech stránkách vzorem svým vrstevnicím. O vítězce se tak rozhodovalo od krajských výběrových castingů přes semifinálovou baráž, prázdninové aktivity dívek i Školu Miss Junior 2009. V porotě Miss Junior 2009 hlasovali: umělecký fotograf Jakub Ludvík, fotograf Paparazzi Revue Filip Smetana, fotograf týdeníku Sedmička Mladé Fronty, Miss Junior OPEN 2008 Michaela Kotalíková, Miss Junior ČR 2008 Michaela Šejnohová, I, viceMiss Junior ČR 2008 Sylvie Řeháková, vizážistka Petra Kubíčková, choreografka a baletka Aneta Zyková, umělecká asistentka režie opery Národního divadla, choreografka Kristýma Černá, Martin Severa ze společnosti Moak a.s., majitel brněnského Sound café&bar Vyhlídka Ivo Klíma, obchodní ředitel hotelu Frymburk Bc. Jiří Lukeš, šéfredaktor Paparazzi revue Martin Chalupa, kouzelník a iluzionista Robert Fox, jednatel obecně prospěšné společnosti IZŽ o.p.s. Karel Křtěn a prezidentka soutěží Miss Junior Kateřina Hamrová. Přímou podporu svým finalistkám – tedy finalistkám svého kraje vyslovili hejtmané, kteří dali letošnímu ročníku Miss Junoir záštitu. Během vyhlašovacího ceremoniálu v sále měla porota možnost hlasovat pouze pro titul Miss Junior Sympatie.

„Připadá nám velmi neobjektivní a strojené, když se jeden večer sejdou načančané, namaskované a vytrénované slečny, které mají doslova jako opičky nacvičené pózy, chůzi a konverzaci a porota „odborníků na krásu vybere jednu, která je momentálně okouzlí. To je subjektivní pohled na krásu, kterou každý spatřujeme v něčem jiném,“ nechala se slyšet prezidentka soutěží Miss Junior Kateřina Hamrová. Právě ona prosadila další zásadu Miss Junior – neexistuje promenáda v plavkách. „Jsme soutěž životního stylu, ne trh s otrokyněmi!“

„Hana je suverénní, asertivní a velmi pozitivní osobnost. Studuje jazykové gymnázium má jednu dvojku, její IQ test dopadl nadprůměrně dobře. Navíc je připravena otevřeně vystupovat proti bulimii a anorexii, což je jedno ze stěžejních směrů Miss Junior. Její míry neznám, ale musím konstatovat, že je krásná!“ nechala se slyšet prezidentka soutěží Miss Junior 2009.

Slavnostního vyhlašovacího ceremoniálu se krom významných partnerů a hostů soutěže osobně zúčastnil senátor Jiří Oberfalzer a hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

„Velice si vážím přítomnosti obou pánů, zvláště v současné obtížné situaci, kdy mají politici tzv. pohotovost. Pan Hašek se dopředu omluvil, že svůj mobilní telefon musí nechat ležet na stole a v případě, že přijde určitá zpráva, bude muset odejít. Naštěstí taková nedorazila, takže zůstal po celý večer a pro mne to byla velká pocta. Vážím si jeho návštěvy o to víc, že jel až z Brna, na rozdíl od „domácího“ pana primátora Béma, který svoji účast rovněž přislíbil, ale v podstatě až do poslední chvíle jsme nevěděli, zda dorazí, což se nakonec nestalo,“ okomentovala prezidentka Miss Junior Kateřina Hamrová skutečnost, že se večer odvíjel vskutku ve zcela jiném duchu než běžné finálové večery soutěží krásy. „Vážíme si vyznamných záštit hejtmanů jednotlivých krajů, stejně jako pozvání pana Michala Haška do Brna a jeho otevřené nabídky pro spolupráci s hejtmanstvími v nadcházejícím ročníku Miss Junior. Jako jediná soutěž striktně dbáme na celorepublikovou plošnost, takže každý kraj má svoji finlalistku. Panu Michalu Haškovi se tato zásada líbí, stejně jako zdravý životní styl a odmítání anorexie a bulímie nebo liberálnost vůči mírám a váhám dívek. Spolupráce s kraji je proto velkým přínosem a garancí dobré úrovně soutěže Miss Junior.

Stejně tak i ceny pro dívky nebyly klasicky „misskovské. „Pro soutěž Miss Junior není podstatné dávat dívkám komerční ceny a pak promovat v médiích partnery, kteří ceny dali. My raději předáváme zkušenosti a know how třetí největší soutěže krásy u nás. Například závěrečné soustředění v nádherném jihočeském wellnesshotelu Frymburk Škola Miss Junior 2009 přišlo na tři sta tisíc korun. Dostaly ho všechny finalisky – tedy sedmnáct dívek z České a Slovenské republiky. Návštěva Senátu PČR v doprovodu pana senátora Jiřího Oberfalzera či přijetí primátorem hl. m. Prahy Pavlem Bémem nemají dívky šanci absolvovat jako soukromé osoby. Kdy se běžné dívce povede zasednout do lavic senátorů nebo procházet historické sály Staroměstské radnice, kam běžný návštěvník nepronikne? Kdy má slečna příležitost zajít si jen tak za hejtmanem svého kraje a sdělit mu své názory a poznatky? Tyhle příležitosti dává Miss Junior dívkám ve věku od 15 do 21 let!“

Jedním z cílů soutěže je vytvořit know how dívky moderního životního stylu, která aktivně vyplňuje svůj volný čas, zajímá se o zdravý život, aktuální trendy v módě a životním stylu, sebevzdělává se. Je to dívka zdravě sebevědomá s přehledem a vědomím, že nejdůležitější je vážit si sebe sama a zároveň vědět proč!

Titul Miss Junior 2009 Internet získala volbou uživatelů Kafe.cz. Kateřina Mikulová, ketrá byla finalistkou pardubického kraje a její výhra se neobešla bez slziček štěstí. Kateřina získala jako cenu poukaz na kurz profesionálního make upu ve hodnotě 12 000 Kč od společnosti SURFACE professional make up school. Gratulujeme!

Výsledky:

Česko:

Miss Junior ČR 2009: Hana Hegarová
I. viceMiss Junior ČR 2009:
Markéta Seidlová
II. viceMiss Junior ČR 2009: Patricie Kolenrová
Miss Junior ČR Sympatie: Simona Veselá
Miss Junior 2009 Internet: Kateřina Mikulová

Slovensko:

Miss Junior SR 2009: Lenka Varadyová
I. viceMiss Junior SR 2009: Vanda Kučerová
II. viceMiss Junior SR 2009: Lenka Kopečná
Miss Junior Sympátia: Vanda Kučerová