Jen co si svět začal zvykat na nový režim v podobě omezení volného pohybu a vycházení na veřejnost pouze s rouškami, přišli psychologové s varováním, že uzavřený prostor nemusí svědčit párům, které spolu doteď trávily denně jen pár hodin. Mezi ty se řadí i Bára s Albertem. Bára se pohybuje ve světovém modelingu a často pobývá kvůli práci v zahraničí, Albert zase často cestuje po republice, kde vystupuje s kapelou Lake Malawi a věnuje se i dalším věcem okolo kapely. Nedávno se ale společně ocitli na několik dní pod jednou střechou, kde se konečně věnovali jen sami sobě.

Chodíte spolu téměř tři roky. Utužila karanténa nějak víc váš vztah?

Bára: V našem vztahu to doteď fungovalo tak, že jsme se vždycky nějakou dobu neviděli kvůli práci, cestování za modelingem a koncerty. A proto byla karanténa zkouška, kterou jsme podle mě zvládli na jedničku.

Albert: Umíme jeden druhému nechat i prostor a soukromí, což je podle mě ve vztahu důležité.

Oba působíte jako velcí pohodáři. Hádáte se vůbec někdy?

Albert: Moc se nehádáme, ale někdy je malá hádka lepší než špatná atmosféra a dusno. Můj názor je, že je lepší pročistit vzduch, i kdyby to mělo znamenat konflikt.

Kdo má u vás doma většinou poslední slovo?

Bára: Záleží na tom v čem…

Albert: Bára mi vždycky řekne, když si obleču něco hrozného, a nakonec jsem rád, že mi poradí.

Zmínil jste oblékání, můžete prozradit, jak teď vypadá váš běžný den, když trávíte hodně času spolu?

Bára: Nemůžu v tuhle dobu moc cestovat za prací, takže trávím čas doma s rodinou, věnuju se svým koníčkům, vaření, cvičení jógy. V poslední době jsem se začala víc zajímat o pěstování pokojových rostlin a baví mě si o nich zjišťovat nové informace.

Naučili jste se v karanténě něco nového? Třeba šít, vařit, cizí jazyk…

Albert: Půjčil jsem si vrtačku od Bářina bráchy a navrtal lampičky u postele. Jedna je sice trošku nakřivo, ale myslím, že byste to nepoznali…

Bára: Já zkouším nové recepty. Dělala jsem domácí lasagne, špagety carbonara, pekla pražské buchty a udělala bráchovi dort k svátku.

Albert: Taky víc než předtím čteme a chodíme do přírody. Dočetl jsem životopis Bruce Springsteena a Bára Žítkovské bohyně. Teď čtu Golema.

Kvůli zákazu cestování jste měli problém vrátit se ze své dovolené v Maroku. Jak jste to nakonec vyřešili? Stresovalo vás to?

Bára: Odjezd z Maroka byl celkem komplikovaný, ale nakonec všechno dobře dopadlo. Zpětně jsem ráda, že jsme situaci správně vyhodnotili a vrátili se včas. Později už by se nám vracelo hůř, protože komerční lety nebyly v provozu.

Albert: V Maroku zavírali hotely i restaurace. Jsme vděční českému konzulátu v Rabatu, že nás vždycky informoval o nejnovějším dění. Díky tomu jsme se dostali domů.

Obecně, cestujete přes rok hodně? Mrzí vás, že jsou teď hranice zavřené?

Bára: Mrzí mě to kvůli práci, protože mi zrušili spoustu focení a nevím, kdy bude možnost zase vycestovat. Za normálních okolností fotím po celé Evropě a na letišti jsem jako doma. Na druhé straně je příjemné si od pracovního shonu odpočinout, alespoň můžu víc času trávit doma s rodinou.

Báro, vy už jste zmínila, že zákaz cestování ovlivnil vaši práci…

Bára: Ano, většina mojí práce je v současné době v zahraničí.

Jak je to u vás, Alberte?

Albert: Mě mrzí zrušené koncerty, ale věřím, že se situace brzo vrátí do starých kolejí. Doufám, že se finančně všechny super festivaly a kapely udrží nad vodou. Držme si palce!

Dokázali byste si do budoucna představit, že byste žili v zahraničí? Pokud ano, tak kde?

Albert: Myslím, že budu mluvit za nás oba, když řeknu, že asi někde u moře. Propadli jsme totiž surfování…

Bára dělá modelku a na focení je zvyklá. Jak jste na tom s focením vy, Alberte? Raději fotíte, nebo se necháváte fotit?

Albert: Modeling baví i mě, když třeba fotíme společně. Můžu od profesionálky něco odkoukat…

Bára: Musím říct, že mě překvapilo, jak se Albert vyzná v módě a kolik toho o ní ví.

A jak jste na tom, Báro, vy s muzikou? Zpíváte nebo hrajete na nějaký hudební nástroj?

Bára: Zpívám jenom ve sprše a za volantem.

Chtěli jste jít oba touhle cestou, nebo to vzniklo tak nějak náhodou?

Albert: Překvapilo mě, že Bára modeling dělá už od patnácti. Já jsem v patnácti ještě trochu jezdil na kolečkových bruslích a sny o kapele přišly až potom.

Bára: Já jsem o modelingu nikdy moc nesnila. Přišlo to náhodou, když mě oslovil scout agentury Elite v obchodním centru. Začalo mě to ale bavit a od té doby se modelingu věnuju naplno.

A co na vaši současnou kariéru říkají rodiče? Předpokládám, že jsou na vás pyšní…

Bára: Jsou rádi a podporují mě. Když jsem byla někde na delší dobu pryč, často za mnou přijeli, třeba do Tokia, Paříže nebo New Yorku. Modeling je někdy samotářská práce a mít někoho blízkého po svém boku je důležité. Tímto bych jim za jejich podporu chtěla poděkovat.

Albert: Naši to mají stejně. Navíc bez jejich finanční podpory v začátcích by to nešlo.

Máte ve svém oboru nějakou metu, které byste chtěli dosáhnout?

Bára: Věcí, kterých bych v modelingu chtěla dosáhnout, je plno, ale ještě důležitější je pro mě, aby mě práce bavila a naplňovala.

Albert: Dělat lidem jejich „životní soundtrack“. Přál bych si, aby si moje písničky zpívali a hráli po celém světě třeba ve sprše nebo u táboráku. Třeba i za patnáct dvacet let. To by bylo super!

Co je podle vás nejdůležitější, když chce ve vaší branži někdo uspět?

Bára: Vytrvalost a nadšení pro věc. Taky silná povaha a otevřenost vůči kritice a odmítnutí.

Albert: Myslím, že v hudbě i trochu talent a v modelingu fyzické predispozice.

Přesáhl někdy zájem fanoušků únosnou mez, nebo máte jen samé pozitivní zkušenosti?

Bára: Před pár lety jsem měla jednu nepříjemnou zkušenost se stalkingem, ale jinak jenom samé pozitivní. Když za mnou někdo na ulici přijde a osloví mě, udělá mi to vždycky radost.

Albert: Nedávno mě v roušce zastavil cizinec na ulici, že se chce vyfotit s Albertem z Eurovize. Prý mě poznal jenom podle očí, to mě překvapilo…

Jak s fanoušky komunikujete? Reagujete i na kritiku?

Bára: Nejvíc s nimi komunikuji asi přes Instagram. Snažím se fanouškům odepisovat, ale zpráv mi někdy chodí hodně a nestíhám na všechno reagovat. Na kritiku většinou moc neodpovídám.

Albert: Hodně fanoušků Lake Malawi známe osobně. Chodí na koncerty tak často, že se z nich postupem času stávají naši přátelé.

Oba se prezentujete před velkým množstvím lidí. Máte ještě dnes trému?

Bára: Jsem introvertka, takže to je pro mě výzva a hlavně v modelingových začátcích jsem bojovala s nervozitou. Ale čím víc přehlídek jsem dělala, tím víc jsem si byla jistá a začala si to užívat.

Albert: Na pódiu se cítím jako ryba ve vodě! Když se mnou zpívají stovky lidí na festivalu nebo v hale písničku, kterou jsem napsal o něčem osobním, je krásný pocit, že se to dotýká i ostatních, že prožívají totéž co já! Paradoxně mám někdy menší trému na obrovském koncertě pro několik tisíc lidí jako na Eurovizi než při intimním unplugged pro pár fanoušků. Ty velké akce vám jakoby dávají křídla!

Co každého z vás po pracovní stránce čeká po karanténě?

Bára: To nevím, je teď těžké cokoli předvídat, hlavně co se týče cestování. Uvidíme…

Albert: Chystali jsme náš prozatím největší koncert na šestý listopad v O2 universum. Měl by být ve stylu osmdesátých let, tak snad všechno klapne!

Modelky i muzikanti často odkládají rodinu do pozdějšího věku. Jak to máte vy?

Bára: Já se na zakládání rodiny těším, ale je mi dvacet, takže zatím rozhodně není kam spěchat…

Stačil by vám klidně jeden potomek, nebo chcete mít velkou rodinu?

Bára: Já bych chtěla mít dětí víc.

Albert: To jsem rád.

Albert Černý (zpěvák)

Narodil se 17. února 1989 v Třinci. Vystudoval překlad angličtiny a tlumočení na Univerzitě Palackého v Olomouci. Je český zpěvák a kytarista, člen a frontman skupin Charlie Straight (2006–2013) a Lake Malawi (od 2013). V roce 2019 se svou kapelou reprezentoval Česko na Eurovizi, kde skončili na jedenáctém místě z 41 zúčastněných zemí, což je druhý nejlepší výsledek v historii Česka. V roce 2020 se zúčastnil polského národního kola Eurovize, kde se umístil na 2. místě. Je také autorem hudby pro seriál České televize 4teens, jenž byl vysílán v roce 2011. V seriálu i účinkoval.

Barbora Podzimková (modelka)

Narodila se 9. září 1999 v Příbrami. S modelingem začala poté, co ji objevil scout v obchodním centru. V roce 2014 vyhrála nejprve v Praze národní a poté v čínském Šen-Čenu i světové finále nejprestižnější modelingové soutěže Elite Model Look. Zvítězila v konkurenci 42 dívek z celého světa. Na začátku roku 2015 odletěla na dva měsíce do Japonska v rámci svého prvního modelingového angažmá. Od té doby cestuje různě po světě, kde se naplno věnuje modelingu.