Podezřelé pro něj už mělo být to, že herec Josef Kubíček tuto roli odmítl, protože nechtěl hrát další psychopatickou postavu a být škatulkován. Režisér Otakar Fuka tedy oslovil Karpíška. Ten zahrál padesátiletého modelového krejčího, který byl všeobecně známý jako slušný a bezúhonný člověk chovající andulky a pěstující kondiční běh, tak skvěle, že si ho celá filmová obec a diváci, jak předpověděl Kubíček, opravdu zaškatulkovali. Stal se vrahem a nikdy tuto nálepku nedokázal odstranit. Smutné je, že k tomu ani nedostal šanci.

Film inspirovaný skutečnými případy, jež se udály v severních Čechách a v Praze v osmdesátých letech minulého století, byl tak populární, že bylo těžké nabídnout Karpíškovi kladnou postavu, která by mu teoreticky mohla pomoci nálepku psychopata sejmout. Režiséři se ale báli, že by jim to diváci nevěřili. Naopak, kdyby ho obsadili do role záporáka, všichni by věděli, že za všechno může on. Z tohoto bludného kruhu se nedokázal vymanit ani na prknech, co znamenají svět. Zaměřil se tedy hlavně na pedagogickou činnost a učil na pražské Státní konzervatoři herectví na pěveckém oddělení.

Když se po jeho smrti v roce 2002 film reprízoval, dva dny poté Olgu Hrubou, která hrála jeho druhou oběť, přepadl na ulici neznámý muž. Oproti filmu ji naštěstí jen okradl, událost však šla ohlásit na policii. Policisté si ji, podle jejího vyprávění, dlouho prohlíželi a potom se jí zeptali, zda "není ta uškrcená z toho filmu." Výkon Milana Karpíška se už nesmazatelně dostal nejen do paměti diváků, ale také do filmových dějin. (Zdroj: www.csfd.cz, Milan Karpíšek, Černá punčocha, zajímavosti)