Hollywood je v současné době - víc než kdykoli v minulosti - plný hereček, které už překročily čtyřicítku, ale rozhodně se nehodlají vzdát zajímavých a přitažlivých rolí. Zatímco v minulosti platilo, že herečky přes čtyřicet se musejí spokojit s vedlejšími rolemi hodných maminek a zlých tchyní, dnes je čtyřicítka sexy. Čtyřicátnice klidně mohou účinkovat v romantických komediích (tak jako třeba Jennifer Aniston nebo Sandra Bullock), být sex symbolem (jako Salma Hayek), akční hrdinkou (jako Halle Berry) nebo se vdávat za pětadvacetileté mladíky (Demi Moore). Do jejich řad nyní vstoupila i Catherine Zeta-Jones, hvězda s vizáží křehké Sněhurky.

Její filmové role ovšem nikdy nepatřily do šuplíku křehkých naivek. Právě naopak. Pokud nehrála rovnou protřelé mrchy, pak její hrdinky vždy byly dámy, které se o sebe umějí postarat. Ať už se ohánějí kordem jako Elena ve filmu Zorro: Tajemná tvář, anebo vylupují banky jako elegantní zlodějka po boku Seana Conneryho ve filmu Past. Jako trestankyně Velma Kelly z muzikálu Chicago podřízla krk svému manželovi, a jako sériová ženuška v komedii Nesnesitelná krutost pro změnu bohaté manžílky střídala jako ponožky. Už vůbec nemluvě o mafiánské manželce z dramatu Traffic: Nadvláda gangů, která se po zatčení svého muže během několika hodin promění z nic netušící těhulky ve (všeho) schopnou manažerku mezinárodního drogového kšeftu.

Schopná Popelka

To, co platilo o jejích rolích, platí do značné míry i o Catherine v civilu. Na její osud pasuje tak trochu pohádka o Popelce. Pochází z britského Walesu, z velmi skromných poměrů - i když ne zas tak skromných, jak se svého času šířilo v některých médiích. „Fakt jsem se rozčílila, když jsem si o sobě v bulváru přečetla, že jako malá jsem neměla boty a musela jsem bosa chodit po žebrotě, protože moji rodiče neměli ani vindru. Ve skutečnosti jsme měli hezký dům, moji rodiče tvrdě pracovali a jedli jsme třikrát denně jako všichni ostatní,“ uvádí báchorky na pravou míru.

Na svém úspěchu pracovala tvrdě a poměrně dlouho zůstávala uvězněna jen na televizní obrazovce. Nakonec se do áčkové kategorie hollywodských hvězd vyhoupla díky filmu Zorro: Tajemná tvář. „Zorro pro mou kariéru i osobní život udělal opravdu hodně,“ připouští Zeta-Jones. Nejenže ji totiž film proslavil, ale zároveň se během natáčení seznámila se svým budoucím manželem, o čtvrt století starším Michaelem Douglasem.

"Mám štěstí, že jsem Michaela Douglase poznala," říká. "Nikoliv Douglase - oscarového producenta a herce, nýbrž Douglase - svou životní lásku. Těch pětadvacet let pro mě nic neznamená a Michael mi rozhodně nepřipadá jako nějaký starší pán,“ vyvrací už předem všechny pochybnosti ohledně jejich nemalého věkového rozdílu.

Ostatně, Michael Douglas žádný starší pán není, jak přesvědčivě dokázal hned dvěma potomky, které s Catherine doposud přivedli na svět. V srpnu 2000 se jim narodil syn Dylan a Zeta-Jones tehdy oslnila svět především tím, že za pouhé tři měsíce po porodu stihla shodit dvacet kilo, které během těhotenství nabrala. O tři roky později si pak celé martyrium zopakovala s dcerou Carys.

V Hollywoodu končím!

Právě kvůli svým dětem Catherine Zeta-Jones v poslední době zvažuje, že Hollywood nadobro opustí. Stejně jako mnoho jiných hvězd už totiž nemůže vystát neustále pronásledování od paparazziů. "Když žijete v Los Angeles, nemůžete ani vystrčit nos na ulici, aniž byste okamžitě byli podrobeni zdrcující kritice, vaší kabelkou počínaje, přes fleky na obličeji až po dvě kila, která jste možná přibrali," konstatuje. "Takovýhle život už nechci vést. Vážně uvažujeme o tom, že se přestěhujeme na Bermudy, kde bude zdravější prostředí pro nás i naše děti."

Těch míst, kde by mohli manželé Douglasovi začít nový život, je ostatně víc. V posledních letech totiž po celém světě nakupovali nemovitosti - tu byt v New Yorku, onde dům ve Walesu (odkud pochází Catherine), pak zase pětipokojovou chatu na Bermudách (kde se narodil Michael Douglas) či usedlost v kanadském Quebecu. Hollywood ji ovšem rozhodně bude postrádat.