Přestože jí bylo teprve devatenáct, byla už v té době velmi silná. Za záletného a trochu despotického Vadima se neprovdala a syna vychovávala sama. I když jí slavný režisér vyhrožoval, že si bez něj u filmu už ani neškrtne, šla z role do role.

Láska bez happyendu

Aby ne! Měla talent a její dokonalá tvář a štíhlá postava byly ztělesněním mužských snů. Jak už to tak ale někdy bývá, krása nezaručuje štěstí v lásce. Po nezdaru vztahu s Vadimem se Catherine zamilovala do fotografa a režiséra Davida Baileyho, za něhož se v srpnu roku 1965 provdala. Manželství však vydrželo jen pár let – Bailey měl slabost pro půvabné modelky, což Catherine nesnesla. A pak přišla třetí, osudová láska – při natáčení filmu s příznačným názvem Tohle se stává jen druhým potkala italského herce Marcella Mastroianniho (†72). On její city sice opětoval, ale byl ženatý a v Itálii se slovo rozvod rovnalo společenskému zatracení. Z vášnivé lásky vzešla dcera Chiara (46), která je dnes vyhledávanou herečkou, ale ke slibované svatbě nikdy nedošlo. Mastroianniho manželka Florence zamilovaný pár přistihla na festivalu v Cannes a donutila svého muže vrátit se k rodinnému krbu.

Zvládla všechno sama

Z nevydařené lásky se Catherine nikdy úplně nevzpamatovala – když Mastroianni v roce 1996 zemřel, poslala mu na pohřeb věnec s nápisem Pro velkého muže mého malého života. Na muže sice nezanevřela, točilo se jich kolem ní pořád dost. Se žádným však nenavázala trvalý vztah, s žádným už nechtěla žít. Vedle filmování se věnuje módnímu návrhářství, objevuje se na významných společenských akcích, jichž je ozdobou. I ve svých letech je totiž ztělesněním nestárnoucí krásy, šarmu, elegance a ženského sebevědomí.

Téma emancipace

Znáte francouzský snímek Potiche? Asi ne, v českém překladu tuhle retro komedii (děj začíná v roce 1977) najdete pod nepříliš výstižným názvem Profesionální manželka. Slovem potiche se totiž ve francouzštině označuje okrasný předmět a přeneseně také manželku, která je jen prázdnou ozdobou svého úspěšného muže. A přesně to je hrdinka filmu Suzanne... Stará se o svého muže továrníka, trpělivě a s pokorou snáší jeho despotické chování. Najednou však přijde velká změna. Po stávce zaměstnanci jejího manžela sesadí a do čela továrny postaví právě Suzanne. Z uťáplé ženušky se najednou stane energická žena, která má vlastní rozum a dokonce ho umí používat... Režisér François Ozon do hlavní role obsadil právě francouzskou hvězdu Catherine Deneuve. „Věděl jsem, že roli dodá jiskru svým nezaměnitelným šarmem,“ řekl režisér. A nemohl si vybrat lépe...