Cate se narodila na předměstí Melbourne v Austrálii 14. května 1969 australské matce a americkému otci. Má staršího bratra a mladší sestru. Když jí bylo deset, otec zemřel na infarkt. O herectví Cate původně vůbec neuvažovala – studovala historii umění a také ekonomii. Na dovolené v Egyptě ji však oslovil jeden z hostů hotelu, kde bydlela, a nabídl jí roli v komparsu jeho filmu. Tady Cate objevila svůj skrytý talent, ihned po návratu domů se přestěhovala do Sydney a vrhla se na studia herectví. Po absolutoriu hrála především v divadle a v televizi.

  • Cestu do světa jí otevřel film Cesta do ráje, který měl mezinárodní obsazení (hlavní roli hrála uznávaná hollywoodská star Glenn Close). Cate přesídlila do Velké Británie a natočila tu svůj osudový film Královna Alžběta...

Zahraje třeba i chlapa!

Za něj získala nejen Zlatý globus a cenu Britské akademie filmového a televizního umění, ale také svou první nominaci na Oscara. S těmito cenami se jí začaly hrnout nabídky. Cate je však jednou z těch hereček, které si role pečlivě vybírají a mnohdy dají přednost méně komerčnímu dílu před klasickým trhákem.

  • Z této kategorie připomeňme experimentální snímek Todda Haynese Beze mě: Šest tváří Boba Dylana, kde Cate dokonale ztvárnila legendárního písničkáře, či snímek Kafe a cigára režiséra Jima Jarmusche.

Ze slavných filmů pak nesmíme zapomenout na trilogii Pán prstenů, snímky Zápisky o skandálu, Babel, Indiana Jones a Království křišťálové lebky a především Letec, v němž ztvárnila slavnou herečku Katherine Hepburn a za tuto roli získala Oscara.

Kafe.zjistilo:

Letos se můžeme v našich kinech těšit na nový film s Cate Blanchett. Jde o dobrodružný thriller Hanna, který u nás bude mít premiéru 7. července a Cate v něm hraje nebezpečnou špiónku.

Spořádaná hvězda

Na rozdíl od jiných slavných hereček soukromí Cate Blanchett neprovázejí žádné skandály. V prosinci 1997 se provdala za australského režiséra, scenáristu a producenta Andrewa Uptona (45), s nímž má tři syny – Dashiella (10), Romana Roberta (7) a Ignatia Martina (3). Společně vlastní produkční společnost a také vedou soubor Sydney Theatre Company.

  • Od ostatních hereček se Cate také liší tím, že příliš neřeší svůj vzhled. Dělá sice reklamu jedné značce luxusní kosmetiky, s oblibou také mění barvu vlasů, ale jinak vše nechává na přírodě.

„Kdybych šla na nějakou plastiku, můj muž se se mnou rozvede. Lidé po plastických operacích nevypadají lépe, vypadají jen jinak. A jestli je podstupují jen ze strachu ze stáří, ten strach se na nich stejně časem projeví,“ říká Cate.

Cate a ekologie

V ekologickém hnutí se herečka aktivně angažuje už mnoho let. Od roku 2007 je dokonce hlavní tváří Australské nadace pro ochranu přírody. A právě pro ni se angažuje v kampani Povězte ano, která se zasazuje o zavedení v úvodu zmíněné ekologické daně. „Ochrana přírody je důležitá. Nemůžeme si přece myslet, že se všechno vyřeší samo nebo to někdo vyřeší za nás,“ říká herečka a připomíná, že Austrálie je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší na světě. Australané se však proti zavedení daně i kampani vedené Blanchett bouří.

Filmový tip KAFE.cz

Robin Hood (2010)

„Cate Blanchett, jejíž majetek má hodnotu přes 50 milionů australských dolarů (v přepočtu asi miliarda korun), žije mimo realitu a nechápe, že další daňové zatížení je pro naše občany neúnosné,“ píše australský deník Sunday Telegraph s tím, že jde o jakousi manýru hollywoodské hvězdy. Není to ale tak úplně pravda – Cate s rodinou žije na okraji Sydney v historickém domě, který je ale maximálně uzpůsoben k ekologickému provozu. Je například obklopen nádržemi na dešťovou vodu, kterou filtrační zařízení čistí k dalšímu použití, a také solárními panely.

Pravda je tedy tak trochu na obou stranách, co myslíte?