Nejsi ta pravá!

17. července 1947 se ve Východním Sussexu do dobře situované a šlechtické růžky vystrkující rodiny přivítali holčičku. Camilla Rosemary Shand prožila pohádkové dětství, cestovala a studovala ve Švýcarsku. Jako čerstvá absolventka se seznámila s princem Charlesem a začala se objevovat po jeho boku. Dlouhé roky jí bylo vyčítáno, že od začátku měla velké oči a ambice, které ji přerůstaly, když lovila v nejvyšších kruzích. Ona se ale jen zamilovala, nic víc a nic míň. Královská rodina ukázala Camille, kde je její místo. Pro následníka trůnu měla totiž noblesnější životní plány.

Počkám!

A tak se Camilla porozhlédla jinde. V roce 1973 se provdala za Andrewa Parkera Bowlese. Za 22 let se jim narodily dvě děti - Tom a Lauru. Fakt, že ke své první lásce má stále blízko dokázala během synova křtu, kdy byl právě princ Charles jedním z kmotrů. Možná mohlo za krach manželství s Andrewem zemětřesení v Buckinghamském paláci, kde se schylovalo k rozvodu století. Princezně Dianě došla trpělivost a v královská rodina se otřásala v základech. Za oponou bouřlivých událostí se Camilla rozvedla a v tichosti vyčkávala, kdy bude mít po boku prince Charlese volné pole působnosti.

Bez viny

I když rozpad pohádkového manželství zaměstnával celou Británii, našel si princ Charles dostatek času na nemravné koketování. Korespondence, která se dostala na světlo světa, dalece překračovala pravidla etikety, morálky a slušného chování. Královna se na svého syna nedokázala zlobit dlouho, ale Camilla musela srdce její i britské veřejnosti dobývat několik let. A i dnes se nad ni občas snese stín milenky po milované Dianě.

Vyplatilo se?

Na začátku roku 2005 a téměř deset let od "lásky na druhý pokus" bylo oznámeno datum sňatku. Smrt papeže Jana Pavla II. do něj sice zasáhla a posunula ho na následující den 9. dubna, ale Charles a Camilla konečně stanuli bok po boku jako manželé. Tak, jak si od začátku přáli.

Camilla si je moc dobře vědoma toho, že nikdy nedosáhne tak vřelého přijetí jako princezna Diana. Chová se rezervovaně, dialogů se účastní sporadicky a vypadá to, že je členkou královské rodiny jen do počtu. Z úcty ke své předchůdkyni nepoužívala titul ´princezna z Walesu´, trpělivě odemykala srdce svých nevlastních synů a pro vnoučata má jen ta nejhřejivější objetí.