Pohled do hlubokých, blankytně modrých očí Mileny Dvorské, představitelky princezny Marušky, uchvacuje stále stejně, jako před léty uchvátil Jana Wericha. Milenu pro herectví objevil právě Jan Werich, když si k němu přišla do šatny prostějovského divadla pro autogram. I přes to, že studovala zdravotnickou školu, vystudovala v roce 1960 také DAMU. Hlavní role nejhodnější a nejchytřejší princezny Marušky odstartovala Mileně Dvorské úspěšnou hereckou kariéru. Po dobu natáčení slavné pohádky pobývala tři měsíce v podkrovním pokojíku u Werichů na pražské Kampě.

Pohádku natočil v roce 1954 filmový režisér a scénárista Bořivoj Zeman. Situační komedie vystavěná na základě děje z klasické pohádky Sůl nad zlato se natáčela kromě ateliérů také v Třeboni a Jindřichově Hradci. Na Třeboňsku nedaleko Staré Hlíny se natáčela například scéna, kde na králův příkaz sypou jeho poddaní sůl z Kamenného mostu. Interiéry zámku se sice natáčely ve filmových ateliérech, ale i tak se v pohádce objevuje několik dalších zajímavých míst.

Hlavní roli krále hrál Jan Werich, sekundoval mu Vlasta Burian v roli rádce. Bylo to pro oba slavné české herce, krále českého vtipu, první filmové setkání. Pro Buriana to byl první a zároveň poslední barevný film. Poprvé a naposledy to bylo také pro Miroslava Horníčka, který si, ač velmi nerad, zahrál filmového prince. Některé scény se točily opakovaně, jiné zase na jednu klapku. Například scéna „královské vaření“ byla natočena napoprvé. Naopak scéna, ve které se má mladičká a stydlivá Milena líbat se svým filmovým princem – rybářem v podání Vladimíra Ráže, nastal problém. Milena byla velmi nesmělá a tak se milostná scéna točila celkem desetkrát.

V pohádce však některé scény neuvidíte, třeba sádrovou dlahu na zlomené ruce Vladimíra Ráže. Herec měl v době natáčení zlomenou ruku. Sádra byla maskována tělovou barvou tak, aby nebyla vidět. Problém nastal, když nesl Ráž Dvorskou na rukou přes mokřiny. Filmový štáb vyráběl různé kladky se sedátky, ale nic z toho se nedalo použít. Nakonec seděla filmová princezna na zádech jednoho muže z filmového štábu, který přecházel mokřiny po čtyřech.

Letos tento kouzelný pohádkový příběh oslaví 65. výročí a vy se na něj můžete těšit 24. prosince 2019 v 17:20 na ČT1.