Osudné pondělí

Stále častěji se z novin dozvídáme o masakrech v obchodních centrech, na koncertech nebo ve školách. Často za tím stojí pachatel, který na sebe dlouhodobě upozorňoval a jeho záměr měl lidem otevřít oči. Na konci ledna 1979 se ale americké městečko San Diego probudilo do dne, který se se zapsal do historie masakrů tím nejčernějším písmem. Brenda Ann Spencer ukončila spoustu životů.

Příliš pozdě

Od dětství propadala vášni ke zbraním, zajímala se o smrt a o život za duhovým mostem. I když později vyplulo na povrch, že neměla pohádkové dětství, svým otcem byla několik let sexuálně zneužívána a měla díky rodičům pravidelný přístup k drogám, ale s přiznáním přišla pozdě a soud už její chabé pokusy nebral v potaz. To už měla ruce potřísněné krví svých spolužáků a ředitele a správce školy. Na lítost nebyl prostor.

Emoce na obtíž

Několik týdnů před 29. lednem své nejbližší i kamarády ve škole připravovala na "něco velkého". Často se zmiňovala o obratu a o touze, aby se o ní konečně psalo v novinách a mluvilo v televizi. Nikdo netušil, že nemá na mysli vítězství v matematické olympiádě, ale krvavý masakr, který v ní nevzbuzoval žádné emoce, ale upřímně ji bavil a vnitřně uspokojoval. Bydlela přímo naproti škole, a tak když se začaly před vstupem srocovat děti a netrpělivě čekaly, až ředitel nebo správce otevře bránu, s ledovým klidem popadla samonabíjecí pušku a pálila do davu. Její kamarádi padali jako kuželky a ušetřeni nebyli ani dospělí, kteří se snažili situaci zachránit.

Bez slitování

Když ji po sedmi hodinách konečně zpacifikovali a její výhružky o dalším vražedném běsnění přestaly mít váhu, bez jediného projevu lítosti za to, co udělala, ji odvedli v poutech. U soudu dostala bez milosti 25 let v ženské věznici v Chino. Po uplynutí doby měla nárok na propuštění, ale změna výpovědi a uslzelé argumenty soudce neobměkčily a za mřížemi je vražedkyně dodnes.

Vzít slova zpátky?

Osudná věta, kterou pronesla těsně po zatčení v roce 1979 jen tak zapomenout nejde: "Udělala jsem to jenom pro zábavu. Nemám ráda pondělky. Tohle mi ho trochu oživilo. Bylo to jako střílet kachny na rybníku!" Svůj díl slávy si uzmula i kapela The Boomtown Rats, která se singlem I don´t like mondays opanovala čtyři týdny přední příčky hitparád.

https://www.youtube.com/watch?v=-Kobdb37Cwc