Švédská královská rodina je přehlídkou krásy a silných žen. Birgitta Švédská patří mezi ty méně nápadné, které sice patří do nejužšího kruhu rodiny, ale dění kolem ní pozoruje jen zpovzdálí a nemá ambice zapojovat se více než na povinných akcích, kde je její účast žádoucí.

Na oko

Princezna Birgitta Švédská a Hohenzollernská se narodila 19. ledna v roce 1937 jako starší sestra současného krále Karla XVI. Gustava. Nebyla ochuzena o docházku na prestižní školy ani výsady vyšších společenských vrstev. Nevydala se ve šlépějích svých sester a při výběru manžela zalovila mezi urozenými nápadníky. Roku 1961 se tak provdala za Johanna Georga von Hohenzollerna a narodily se jim tři děti. I když se o třicet let později manželství neoficiálně rozpadlo a krize došla dál než k odděleným ložnicím a tiché domácnosti, na veřejnosti a na královských akcích stále vystupují jako pár. Je-li potřeba, současný ředitel mnichovského muzea a milovnice golfu žijící na španělské Mallorce se sjedou ve skandinávské metropoli a zahrají si na rodinu.

I když si sňatkem se členem knížecího rodu zajistila královské postavení a stále jí náleží titul "královská výsost", po svatbě však došla k nešťastnému rozhodnutí a konvertovala k římskokatolické víře, která není v souladu s následnictvím trůnu. Pro lásku, která stejně nevydržela, tak promarnila šanci usednout na vrcholu. Nespasily ji ani ústavní změny v roce 1980.

Po svém

U dvora bývá zvykem láska ke koním, závodům, dostihům a parkouru. To dvaaosmdesátiletou aristokratku chytil za srdce jiný sport, ale neméně noblesní. Dlouhé roky se věnuje golfu a právě na ostrově ve Středozemí pro něj a sebe našla ty nejlepší podmínky. Sluší jí to s golfovou holí víc než s žezlem a korunou?