Právě její pracovní zaneprázdněnost byla důvodem, že jsme si rozhovor domlouvali docela dlouho. A také počáteční nedůvěra a zároveň opatrnost, aby se náhodou nestala obětí nějakého bulvárního plátku. I díky její kamarádce nakonec vše klaplo a my se sešli v kavárně Louvre v centru Prahy. Ani tenhle den nebyl výjimkou – Bára byla v jednom kole a hned po našem povídání pospíchala za dalšími povinnostmi.

Narodila jste se 3. října, tedy ve znamení Vah. Jste váhavá, dělá vám problémy vybrat si z několika možností?
To víte že jo! Největším trápením pro mě je vybrat si z různých variant. Ať se to týká práce, oblečení, nábytku, názoru, čehokoliv... Jsem nerozhodná a dlouho mi trvá, než se k něčemu rozhoupu. Pak, s celkem setrvačnou pravidelností, přemýšlím, jestli ta druhá možnost nebyla lepší. A když ne druhá, tak třetí. I když, teď mě napadá, jestli to náhodou není víc než charakteristika Vah, charakteristika žen obecně. (směje se) Jinak ta váhavost je jednoznačně spojená s tím, že se na obou stranách snažím vidět pro i proti a nechci udělat něco, čeho bych litovala.

Umíte říkat NE? Ptám se proto, že jste se před časem nechala slyšet, že jste si naložila moc věcí najednou. Ano, to je pravda. Ale nebylo to tím, že bych kývala na všechny nabídky. Spíš jsem měla zrovna spoustu nápadů a protože si ty věci většinou organizuju sama s kamarády, je to náročné jak fyzicky, tak finančně. Ale s tím odmítáním to mám myslím naopak. Nedávno mě napadlo, abych se z toho odmítání rolí a projektů neodmítala. S vaším rozhovorem to bylo podobné. Chtěla jsem vás odmítnout vlastně hned, jak jste zavolal. Pak mi ale kamarádka řekla, že nejste zas takový bulvár, jak jsem myslela, a já si řekla, že nemůžu být pořád tak přeopatrná.

Co jste nakonec řekla organizátorům hudebních cen Anděl, kteří vás oslovili s nabídkou slavnostní přenos moderovat?
Přes veliký strach a pokoru, kterou k moderování chovám, jsem nabídku přijala. Byla čtvrtá tohoto druhu v jednom měsíci a přišla den poté, co jsem s těžkým srdcem odmítla poslední z nich. Režisér Michal Čech mne ale přesvědčil, že se nemusím bát, že všechno pečlivě připravíme a že si musím věřit. Nevím. Zatím, když si představím, jak tam stojím, všechno v těle se mi sevře. Budu poprvé v životě moderovat. Nemám za sebou ani zkušenost z plesů a podobných společenských akcí jako kolegové. Všechny nabídky jsem se v minulosti poodmítala. (směje se)

A proč?
Bála jsem se a připadalo mi, že je to práce, která je daleko od toho, co jsem si přála dělat. Taky jsem měla pocit, že je zbytečné vytvářet tělu dobrovolně tak ohromný stres a vypětí, jaké přitom cítím, a tříštit tak svou energii.

Je pro vás moderování prestižních cen Anděl velkou výzvou?
Ano, i kvůli tomu jsem nakonec kývla. Po dlouhém zvažování mi došlo, že musím překročit svůj strach. A ať už to dopadne jakkoliv, budu silnější o zkušenost, kterou tím získám. Může to být průšvih, může to být průměr, může to být zábava pro všechny. Včetně mě.

Vaše písnička Kráva, která se vztahuje ke svátku svatého Valentýna, má na serveru Youtube.com více než 2,6 milionu zhlédnutí.
Už tolik? Já jsem se tam po dvou milionech přestala koukat, tak jsem překvapená, že to pořád roste. A jak jdu dál, často zapomínám, že ta písnička existuje. Jasně že jsme to s Markétou Stehlíkovou nečekaly. Je to úžasný! Všechny písničky dělám hlavně pro radost. Po prvních sto tisících za dva dny jsme měli s kamarády kolem Krávy dilema, jestli dát před klip reklamu, nebo to nechat čisté. Byla jsem ráda, že jsme se jednoznačně shodli na tom, že to chceme uchovat jako punkeřinu, která tak má zůstat a ne na ní vydělávat. Ani nevím, o kolik peněz jsme přišli. A rozhodně toto naše rozhodnutí neznamená, že se všichni koupeme v penězích. Myslím, že mi došlo, jak důležité je zachovávat věcem původní vize. A nesmazat je penězi.

Mrzelo vás, že jste si nakonec neodnesla v Českém Slavíkovi ocenění pro Objev roku?
Myslím, že je víc než zarážející, že jsem byla nominovaná, když nemám desku. Takže velmi děkuju všem fanouškům, že mi tímto způsobem dali najevo, že o mně vědí. A že se jim to asi i líbí. Moc je všechny zdravím a děkuju! Ti kluci (Koblížci – pozn.red.), kteří to dostali, sami řekli, že Slavíka potřebovali víc než já, a já s tím souhlasím.

Kráva byla podle všeho přijata víc než kladně, reagují na vaše písně a texty lidé také negativně?
Ano. Jistě. Jsem toho názoru, že jsou lidé, kteří když vidí něco, co se jim nelíbí, přestanou se na to dívat. A pak jsou ale ti, kteří nejen že se dívají dál, ale také mají nutkání svůj negativní názor sdělit, i když se jich nikdo na nic neptá. Mám teď na mysli internetové anonymní komentáře pod různými klipy, články, rozhovory. Docela by mě zajímalo, kolik by z těch zlých chytrolínů dokázalo to, co napíšou, říct na kameru a pověsit místo textu odkaz na video se svým názorem a adresou... Jinak kritika je skvělá věc a mám ji mnohem raději než pochvalu, ale musí být konstruktivní a od lidí, kterým věřím a kterých si vážím. Sama kritizuju nerada, protože vím, kolik práce a snažení za tím vším je. A myslím, že každý dělá, jak nejlépe umí. Ne naopak.

Vaší velkou vášní je divadlo, věnujete se mu společně se svým přítelem Tomášem Měcháčkem. Nelezete si někdy na nervy, když se vidíte i „v práci“?
Ne (směje se), vůbec! Zrovna v těchto dnech máme na naší scéně v NoD představení, které mělo být premiérou a derniérou zároveň. Tedy, už je na nás ze strany produkčních mírný tlak, abychom přidali ještě pár představení, protože ačkoliv má NoD kapacitu 100 míst, už teď je 150 rezervací. Jde o varieté, takže není nouze ani o akrobatické kousky. (smích) Hraje tam i Tomina Jeřábek, Jitka Schneiderová, stepuje Honzík Bursa, hudbu dělá David Hlaváč. Zábavy bylo dost už při zkoušení.

Když si vybavím vaše televizní postavy, v drtivé většině šlo o dost naivní, velmi nekomplikované dívky. Tušíte, proč vám nabízejí takové role?
Nedávno jsem točila podle scénáře Michala Viewegha film Definice lásky, kde jsem měla snad úplně poprvé více charakterní roli než komickou. A bylo to bezva. Komické postavy mě baví moc, a tak jsem si nikdy nestěžovala. Je těžké najít tenkou hranici mezi opravdovou postavou, jejíž počínání na daném místě v daný okamžik vyznívá komicky, a karikaturou, které nikdo nevěří.

V jaké další roli se na vás diváci mohou těšit?
Čeká mě natáčení seriálu Neviditelní pro Českou televizi. Moc se těším na Jirku Langmajera, kterému budu hrát choť, na Jiřího Bartošku, Kryštofa Hádka a spoustu dalších. O co půjde? Bude to, myslím, desetidílný seriál z vodnického prostředí.

Přitahuje vás svět celebrit? Na www.kafe.cz se jim věnujeme pravidelně především v páteční rubrice "Horký kafe ze světa celebrit".

Mohlo by vás zajímat: Fascinující příběh princezny Diany (víte, že Charles chodil s její sestrou?)