Nepovedené scénáře

Je otázkou, zda měl režisér jasnou představu o tom, jak film natočit, nebo se mu jednoduše práce svých kolegů nelíbila. Je však faktem, že než přijal scénář Jana Nováka, smetl ze stolu až čtyři verze. O napsání scénáře se pokoušel i herec Josef Abrhám nebo režisér Petr Zelenka. Ten napsal tři verze, ale po několika negativních zpětných vazbách svých kolegů od psaní odstoupil. Jan Novák se téměř striktně držel knižní předlohy. Vypustil pouze tři scény. První je, kdy Kvidův otec kupuje od Šperka psa, druhá, když se babička Líba stěhuje do Sázavy a potom smrt babičky Líby a dědečka Jiřího.

Dokonalé obsazení

Už když se plánovalo natáčení, šeptalo se, že film bude trhákem. Místnosti, kde probíhaly konkurzy byly plné zvučných jmen. Roli Aleše, otce rodiny, chtěl získat například Josef Abrhám, Bolek Polívka nebo Jan Hartl. O Kvidovu matku Helenu zase bojovala Ivana Chýlková či Simona Postlerová. Pro Českou televizi prozradil režisér Petr Nikolaev: „Malý Kvido měl být fotogenický tlouštík, který pronáší dlouhé nedětné věty. To bylo mnohem těžší než najít sympatického uličníka, kterého necháte před kamerou prostě žít. Jeho představitele Jana Zahálku pokládám za velice věrohodného – a přitom nám při konkurzu málem proklouzl.“ Ten si za svůj honorář po natáčení koupil nový počítač.

Osobní tragédie

Natáčení sice probíhalo podle plánu, před spuštěním první klapky ale představitel hlavního hrdiny Ondřej Vetchý prožíval osobní tragédii. Den před nástupem na plac mu zemřel těžce nemocný otec na leukémii, který dlouho trpěl a dokonce svého syna prosil, aby ho zavraždil. Měl mu podat utišující léky, aby se už nikdy neprobudil. „Trval na tom, tak jsem mu dal pět celaskonů a dva rohypnoly, jako že to jsou ty prášky. On se se mnou rozloučil. Bylo to hrozný. Za chvíli usnul a já seděl u postele a čekal, až se probudí a seřve mě, že jsem ho zklamal. Po šesti hodinách se probudil, usmál se a řekl: Ondro, já tě tak rád vidím. To bylo v sobotu. V neděli umřel a v pondělí jsme točili. To bylo hustý." Popsal Vetchý svůj příběh se slzami v očích v epizodě České televize Rozmarná léta českého filmu.