Když Petr Koukal zjistil šokující zprávu, že má rakovinu varlat, bylo mu 24 let, jako profesionální sportovec nekouřil, žil zdravě a připravoval se na olympiádu. „Byl to tehdy hrozný šok, tohle prostě nečekáte,“ vrací se k okamžiku zjištění Petr Koukal. „Další šok byla informace, že po absolvování chemoterapie už nemusím být plodný, což jsem se dozvěděl v podstatě náhodou,“ přidává Koukal.

Tehdy těsně před první chemoterapií si nechal pro jistotu zamrazit pohlavní buňky. Když nemoc úspěšně zvládnul, řekl si, že takhle by to být nemělo – muži by měli vědět o hrozbách podobných nemocí a jejich dopadu na mužskou plodnost. „Proto jsem založil Nadační fond Petra Koukala, který se mimo jiné zaměřuje také na šíření informovanosti o nutnosti preventivních prohlídek mužů. A klademe samozřejmě důraz zejména na prevenci v oblasti rakoviny varlat a dalších urologických problémů. Zároveň spolupracuji s klinikou Iscare, společně se snažíme říct českým mužům a ženám, že i v mladém věku je potřeba myslet na budoucnost, protože nikdo neví, co se může stát, tak jako v mém případě,“ vysvětlil Petr Koukal.

Nepříjemná realita – neplodných stále přibývá

Každý rok přibývá v České republice i ve světě počet lidí, kteří nemohou počít dítě přirozenou cestou. Důvodem přitom čím dál častěji bývá životní styl a odkládání rodičovství do pozdějšího věku, mladým lidem hrozí také úrazy nebo následky nemocí. V poslední době se proto hlavně v západním světě rozšířil nový trend, tzv. social freezing, neboli preventivní zmražení zdravých pohlavních buněk.

„Statistiky lékařů jsou neúprosné – plodnost žen a kvalita spermií u mužů dlouhodobě klesá. Svůj díl na tom může nést špatný životní styl, kouření, alkohol, notebook na stehnech, mobil v kapse či těsné spodní prádlo, u žen pak především odkládání početí (například kvůli kariéře) do věku, kdy šance na přirozené početí rapidně klesá,“ vysvětluje primář IVF oddělení MUDr. Jaroslav Hulvert.

Social freezing je ve světě populární – preventivní zmražení spermií a vajíček podstupuje řada mužů a žen ve věku kolem 20 let. Social freezing je výraz pro preventivní zamrazování spermií a oocytů, tedy mužských a ženských zárodečných buněk, za účelem jejich pozdějšího využití. Tento proces dává mužům a ženám možnost počít v budoucnu geneticky vlastního potomka. K vyšetření plodnosti v klinickém centru Iscare stačí žádanka od praktického lékaře, nic dalšího se neplatí. Uskladnění pohlavních buněk v centru stojí zhruba 3 000 Kč na tři roky, s možností dalšího prodlužování. Více informací najdete na www.socialfreezing.cz.

Rozhovor s Petrem Koukalem

Jak vás prodělaná nemoc změnila, osobně?
Samozřejmě, že taková životní zkušenost vás změní od základů. Člověk jinak prožívá různé starosti, raduje se z maličkostí a váží si života podstatně víc než dřív. Stejně tak změní třeba své návyky stravování i životosprávy celkově. A v neposlední řadě také člověk pozná, kdo jsou jeho opravdoví přátelé...

Co děláte v rámci NF Petra Koukala za aktivity?
Je to především náš pilotní projekt STK PRO CHLAPY (www.stkprochlapy.cz), který se snažíme uvést v život a bořit s ním tabu mužského zdraví. V příštích měsících o nás jistě uslyšíte, máme připravenou vánoční i novoroční kampaň.

Máte v těchto aktivitách nějaký "úspěch", o který byste se chtěl podělit?
Těší mě, že se nám podařilo získat silného partnera z automobilového průmyslu. Stejně tak mám radost i ze spojení s klinickým centrem ISCARE, se kterým také vymýšlíme společné projekty do budoucna. Spojení s tak silnými partnery ve svých oborech nám dává velkou naději, že se nám podaří v dalších letech rozjet a budeme mít možnost pomoci tisícům mužů.

Co byste doporučil mladým lidem obecně ohledně prevence?
Nepodcenit ji. Můj příběh hovoří za vše. Bylo mi 24 let, žil jsem zdravě, sportoval a nikdy jsme nádorové onemocnění neměli v rodině… a najednou ze dne na den se mi změnil život. Z obyčejné preventivní prohlídky u urologa (ke které mě přemluvila kamarádka praktická lékařka) jsem jel rovnou na operační sál. Naštěstí jsem přišel včas a podařilo se mi přežít, ale také jsem mohl přijít o pár týdnů později a mohlo být pozdě. Proto apeluji na české muže - odhoďte stud a jděte na preventivní prohlídku. Může vám to zachránit život.