Axl Rose se narodil v americkém městě Lafayette ve státě Indiana. Dostal jméno po svém otci William Bruce Rose. Matce bylo šestnáct a jeho otci dvacet let, pravděpodobnost, že vztah vydrží, byla opravdu malá. Manželství se brzy rozpadlo a matka Sharon se vdala podruhé za Stephena Baileye. Sharon svému synovi změnila příjmení podle otčíma na William Bruce Baileye. Axl po celou dobu vyrůstal v přesvědčení, že Baileye je jeho pravým otcem. O existenci svého biologického otce se dozvěděl až v 17 letech a změnil si příjmení zpět na Rose.

V mládí měl Axl velké problémy s policií, čelil řadě obvinění z ublížení na zdraví a opilosti a nějaký čas strávil ve vězení. Když konflikty přerostly a ohrožovaly jeho začínající kariéru, odstěhoval se v roce 1982 do Los Angeles. Krátce na to se připojil ke skupině Axl a změnil si jméno na W. Axl Rose.

Problémy se zákonem

Příležitostně hrál ve skupinách Rapid Fire, L.A. Guns and Hollywood Rose. Nakonec založil skupinu Guns N' Roses a roku 1987 vydal debutové album Appetite For Destruction. Album několik měsíců po vydání zaznamenalo velký úspěch a dostalo se na první místo amerického žebříčku. Kapela byla úspěšná a Axl se stal slavnou, ale také velmi kontroverzní osobou. Brzy si osvojil manýry velkých hvězd, vystoupení kapely začínalo často s několikahodinovým zpožděním. Roku 1988 vydala skupina album G N' R Lies, píseň One in Million vzbudila pohoršení mezi černochy, homosexuály a ochránci lidských práv.

Po vydání úspěšných alb Use Your Illusion I a Use Your Illusion II se kapela vydala na světové turné, které poznamenalo několik incidentů. Axl se často choval jako neřízená střela, v roce 1991 v St. Louis se vrhl do davu, aby sebral jednomu fanouškovi videokameru, která byla na koncertech zakázána. Další nepokoje vypukly v srpnu 1992 v Montrealu, kde Axl na koncert přišel pozdě a po odehrání devíti písní odešel, údajně kvůli problémům s hlasem. Po vystoupení v Buenos Aires v Argentině se kapela na nějakou dobu odmlčela.

V roce 1996 odešel ze skupiny hlavní kytarista Slash, rok na to Axl vyhodil bubeníka Matta Soruma a ve stejném roce odešel baskytarista Duff McKagan. Axl zůstal z původní sestavy jediný. Rose žil samotářsky ve svém domě v Malibu. Znovu na scéně se objevil roku 2004 a v kapele se vystřídalo několik nových hudebníků. V roce 2008 vyšlo dlouho očekávané album Chinese Democracy. V roce 2012 byla skupina přijata do Rokenrolové síně slávy, Axl se však ceremonie nezúčastnil. O čtyři roky později, v březnu 2016 se skupina opět zformovala do původní sestavy Rose – Slash – McKagan. Následovalo turné Not in This Lifetime, na které se prodalo 4,3 milionů vstupenek.

Šokující zjištění

Axlův osobní život byl stejně divoký, jako profesionální. V roce 1990 se oženil s Erin Everly, sňatek byl roku 1991 anulován. Erin později prohlásila, že jí Axl vyhrožoval, že pokud se za něj neprovdá, zastřelí se. Téhož roku začal randit s modelkou Stephanii Seymour, roku 1993 se zasnoubili, ale brzy se rozešli. Stephanie si zahrála ve videoklipech Don't Cry, November Rain a Estranged. Jejich rozchod doprovázela Axlova žaloba Stephanie z napadení, soudní spor se táhl několik let. Axlovi byla diagnostikována maniodepresivní psychóza, odmítal však brát léky, obrátil se k regresní terapii a homeopatikům. Regresní terapie mu pomohla vrátit se ke vzpomínkám z dětství, a odhalila, že byl ve věku dvou let sexuálně zneužitý svým biologickým otcem.

Velký návrat

Po třech letech se v rámci koncertního turné Not in This Lifetime vrací do Prahy. Jedinečný ječivý hlas zazní 19. června na letišti v pražských Letňanech. Americká hardrocková kapela letos oslaví 35 let své existence a v Praze vystoupí ve staré dobré hvězdné trio sestavě: Axl Rose – zpěv, Slash – kytara a Duff McKagan – baskytara.