Proměna

Vitiligo je neinfekční kožní porucha a po celém světě jí trpí skoro padesát milionů lidí. Někdy se projeví jen několika skvrnkami, jindy zasáhne celé tělo a způsobí pacientovi velké komplikace především v osobním životě. Mezi takové patří i Ash Soto. Narodila se jako zdravá a krásná holčička. Dvanáct let na sobě nepozorovala žádné změny, vitiligo ale nakonec udeřilo plnou silou a po celém těle se jí vytvořily nevzhledné mapy. Šířily se každý den a vyjma obličeje se objevily úplně všude. Ash cítila ohromný stud, připadala si neprávem potrestaná. Nechtěla být mezi lidmi ani docházet do školy. Cítila pohledy ostatních a nedokázala s tím bojovat.

Jasný cíl

Na radu svých blízkých si vytvořila plán a na každý den si naplánovala malou výzvu. Začala tím, že přestala svou kůži skrývat před svou rodinou, později vyšla v košili bez rukávů ven a obešla celý blok, vydala se na nákup nebo do školy. Byly to sice malé krůčky, ale o to důležitější. Jako dvanáctiletá se cítila nesmírně zranitelná a každá urážlivá poznámka na její vzhled ji hodně zasáhla. Neměla moc přátel a většinu času trávila doma. Pozorovala skvrny na těle a černým fixem je začala obtahovat. Pokračovala a pokreslila se všude, kam dosáhla. Podívala se na sebe do zrcadla a uvědomila si, jak je ve skutečnosti krásná. Jiná. Nebyl jediný důvod k tomu, aby se jí ostatní posmívali.

Vzpomněla si na moment, kdy se jí jiná dívka zeptala, proč se vykoupala v bělidle. Ash tenkrát probrečela několik hodin. Dnes už ví, že může z poruchy kůže udělat přednost a vytvořit ze svého těla umělecké dílo.