Nutno předeslat, že Jan Antonín problematické žáky nemusel ani tak moc hrát, protože ani on sám nebyl žádný vzorný andílek. Na konkurz do filmu Sněženky a machři se ostatně přihlásil hlavně z důvodu, že filmaři studentům přislíbili omluvenku do školy. Celebritou se tak stal vlastně omylem. Roli Vikyho ze Sněženek a machrů následovala úloha učně Mikyho v úspěšném seriálu Třetí patro, a Jan Antonín byl najednou veřejně známý. Pro velké absence však měl v posledním ročníku gymnázia velké problémy a nakonec skončil bez maturity.

#clanek|3600445#

Noční můrou se mu stala vojna. Jeho povinnou službu na východním Slovensku provázely kázeňské problémy, které vyvrcholily odsouzením k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na deset měsíců. Díky amnestii prezidenta Husáka si Jan Antonín nakonec odseděl jen 19 dní.

#clanek|3600749#

Od té doby se protloukal životem, jak to jen šlo. Vystřídal povolání rekvizitáře, osvětlovače a instruktora lyžování, dokonce jednu dobu podnikal s dámskými ramenními vycpávkami. Přestože ve filmech hrával spíš negativní postavy, těšil se přízni ženského publika. Nakonec zakotvil ve vztahu s právničkou Klárou Stibůrkovou. Jejich manželství sice nevydrželo, ale zato Duchoslavovi "nadělilo" dva syny, se kterými zůstal na rodičovské dovolené. V té době totiž neměl žádné velké pracovní příležitosti, a tak umožnil manželce, aby se věnovala vlastní náročné práci, a mateřskou roli převzal on. "Mám jednou měsíčně divadlo a občas moderování. Takže když jsme porovnali naše příjmy, bylo rozhodnuto. Být na mateřské mě navíc nijak neuráží," vysvětlil tehdy Šípu. ¨

#clanek|3521782#

V roce 2008 vešel do kin snímek Sněženky a machři po 25 letech, kde si Jan Antonín opět zahrál Vikyho. Od té doby se sem tam objevuje ve filmech a televizních seriálech, mohli jste ho vidět například ve Vánočním Kameňáku nebo v sitcomu Benzínka. Kromě hraní se věnuje i moderování a přípravě dokumentárních pořadů.