Na dívku, která je hvězdou miliardy dolarů vydělávající filmové série Twilight Saga, je Kristen Stewart pozoruhodně stydlivá. Zatímco mnohé její daleko méně úspěšné kolegyně suverénně pózují na červeném koberci, dvacetiletá Kristen pokaždé, když se má objevit na veřejnosti "v civilu", v rozpacích neví, co s rukama, škrábe se na nose, hraje si se svými vlasy a zakoktává se.

Samotářka Belly Swan

Je paradoxní, že právě ona se stala jedním ze dvou idolů fanouškovského kultu, jaký tu nebyl přinejmenším od dob Titaniku a "božského Lea". Jako představitelka Belly Swan, obyčejné americké středoškolačky, která ve filmu Stmívání a jeho následných pokračováních prožívá románek s upírem, stanula na špici současného šoubyznysu. Ona i její herecký partner, Robert Pattinson alias sexy upír Edward, jsou pronásledováni zástupy fanynek doslova na každém kroku. Když nedávno natáčeli třetí pokračování Twilight ságy s názvem Zatmění, s celým štábem se přesunuli na samotu uprostřed lesů. Jejich příznivci je ovšem vystopovali i tam a v pět hodin ráno stáli u silnice s květinami v rukou.

Přestože je založením samotářka, její soukromí vzalo dokonale zasvé.

"Je to přímo šílené. Jakmile vás někde vystopují, musíte okamžitě vypadnout, jinak se dostáváte do nebezpečných situací. Fotografové umějí být opravdu nepříjemní. Nemůžu už nikde chodit sama. A já jsem bývala sama tak ráda!" konstatuje.

Je ale dost možné, že právě její introvertní povaha a sklon k lehce podivínskému samotářství ji předurčily pro roli Belly.

Ta má totiž velmi podobné rysy - a právě díky nim se stane středem pozornosti krásného Edwarda. "Producenti nás ze začátku nutili, abychom se víc usmívali. Báli se, že film bude moc depresivní, ne jako klasická love story," vysvětluje Kristen. Ale právě lehce pošmourná nálada plná nostalgie je pro sérii Stmívání naprosto typická.

Kristen Steward: Chodící detektor lži

Kristen Steward se před kamerou objevovala už jako dítě - poprvé ji zviditelnil thriller Úkryt, v němž si zahrála dceru Jodie Foster. (Její filmová matka má pro její nynější situaci velké pochopení: sama totiž jako herečka vydělávala na živobytí pro celou rodinu už od předškolního věku, a ve třinácti ji celá Amerika sledovala jako dětskou prostitutku ve filmu Taxikář. "Jenže tehdy ještě fotografové nebyli tak vlezlí a dodržovala se určitá hranice mezi veřejným a soukromým," konstatuje Jodie Foster.) Kristen za svou roli získala hned několik cen a už následující rok si zahrála dceru další slavné herečky, tentokrát Sharon Stone ve filmu Cold Creek Manor. Zabodovala také v hororu Prokletí domu slunečnic a v road movie Útěk do divočiny. "Kristen je jako detektor lži. Nikdy z ní nedostanete repliku, která jí připadá nevěrohodná nebo hloupá," konstatuje režisérka Catherine Hardwicke."

Nechci být lhářkou z povolání

V blízké budoucnosti by se chtěla přihlásit na vysokou školu: "Chtěla bych studovat literaturu. Herectví mě baví ale přece jen bych celý život nechtěla být profesionální lhářkou," konstatuje. Těžko se ovšem v Americe najde univerzitní kampus, ve kterém by se dokázala ukrýt před zástupy svých fanoušků. Její soukromý život i přes neustálou přítomnost paparazziů zůstává velkým otazníkem. V jednom rozhovoru sice prohlásila, že chodí s hercem Michaelem Angaranem, příznivci Stmívání však neustále mají sklon dávat ji dohromady s jejím hereckým parťákem Robertem Pattinsonem. Když v jedné televizní show ironicky prohlásil: "Ano, chodíme spolu a Kristen je těhotná," mnoho novinářů nepochopilo vtip a vzápětí to zveřejnilo jako senzační odhalení... Kristen je ale v tomto směru neoblomná: "Nikdy bych své soukromé vztahy nedevalvovala tím, že bych o nich mluvila do novin!"