Ve filmu Děcka jsou v pohodě hraje Annette Benig docela obyčejnou mámu od rodiny, která chodí do práce a vychovává dva puberťáky. Až na to, že čtvrtý pilíř téhle úplně normální rodinky netvoří táta, ale druhá máma – totiž její životní partnerka Jules (Julianne Moore). „Film se točí kolem úplně klasických témat rodinného dramatu – manželé ve středním věku, kteří spolu prožili velký kus života, láska, nevěra, problémy s dětmi,“ vysvětluje Annette Bening. O její hrdince, vtipné a ironické lesbičce Nic, se mluví jako o roli, která by jí po několika neúspěšných nominacích konečně mohla přinést oscarovou sošku.

Problémy Annette Bening

Otázky kolem sexuální orientace ovšem Annette Bening v posledních měsících řeší nejen na filmovém plátně, ale i ve skutečnosti. Její osmnáctiletá dcera Kathlyn totiž už nějaký čas žije jako chlapec pod jménem Stephen Ira a dokonce plánuje operaci na změnu pohlaví. Její slavní rodiče ji údajně už před časem odhlásili z prestižního losangeleského gymnázia Buckley a raději jí zaplatili domácí učitele, aby ji nevystavovali dotěrné zvědavosti bulváru.

...a budu mít spoustu dětí!

Děti hrály v jejím životě velkou roli už od puberty. Nesnila totiž o tom, že se stane herečkou a bude slavná. Toužila stát se maminkou a mít spoustu dětí. Už ve třinácti byla ve své čtvrti v San Diegu vyhlášená jako nejlepší babysitterka široko daleko.

Sen se splnil, ale až po třicítce: nejdřív musela absolvovat krátké, nevydařené a bezdětné manželství s kolegou s divadelních prken Stevenem Whitem. Teprve když ve třiatřiceti natáčela svůj první velký film, gangsterské retro Bugsy, potkala muže svého života – hollywoodského donchuana Warreana Beattyho. Byl o víc než dvacet let starší a k jeho bývalým milenkám patřily Natalie Wood, Julie Christie či Madonna. Zdálo se zhola nepravděpodobné, že by právě s ním mohla založit idylickou rodinu, nicméně stalo se: v časových rozestupech dvou až tří let se jim postupně narodily čtyři děti a jsou spolu dodnes.

Intrikánka, semetrika, drsňačka

Annette Bening je oslnivým příkladem, jak dokonale skloubit početnou rodinu a oslnivou kariéru. Mezi jednotlivými těhotenstvími si totiž stihla zahrát ve spoustě velmi zdařilých filmů, aniž by to její děti nějak negativně pocítily. Když například natáčela s Kevinem Costnerem v Kanadě film Open Range, přesvědčila ho, aby všechny její scény natočil během čtrnácti dnů, takže ji rodina nepostrádala příliš dlouho.

Objevila se jako partnerka Michaela Douglase v romantické komedii Americký prezident i jako poněkud nestadardní expertka na teroristy v thrilleru Obležení. Její specialitou se ovšem staly role žen, které nijak zvlášť neusilují o sympatie diváků: třeba intrikující mrcha markýza de Merteuil ve Valmontovi, která zničí život pěti lidem včetně svého vlastního, nebo pekelná manželka z idylického předměstí v Americké kráse, která pro změnu deptá jenom svého manžela Kevina Spaceyho.

„Už jsem si zvykla, že jako herečka v jednu chvíli nikoho nezajímáte a v následujícím okamžiku kolem vás všichni skáčou a chtějí si vás vyfotit,“ konstatuje vyrovnaně. „Snažím se hlavně kvůli dětem, aby nebyla moc velká propast mezi tím, co o mně vědí jako o mámě, a jak mě vidí na veřejnosti.“

KAFE.cz zjistilo:

Annette Bening byla dosud třikrát neúspěšně nominována na Oscara. Z toho dvakrát jí ho vyfoukla Hilary Swank.

Čtěte čtenářské téma na KAFE.cz:

Jsem lesbička a chci s partnerkou dítě. Je to OK?