Mnohé možná překvapí, že je herečka stále naživu, vždyť už v seriálu byla za babičku. Angela ale vždy vypadala dospělejší a celý život dostávala role o generaci starších postav.

Smrt a chudoba

Herecké nadání zdědila po mamince Moyne, která patřila mezi známé irské divadelní umělkyně. Angela Brigid Lansbury se narodila 16. října 1925 v Londýně. Její otec Edward byl nejen bohatým obchodníkem se dřevem, ale také pocházel ze známé politické rodiny. Angelin dědeček George byl v letech 1931–35 předsedou labouristické strany.

Nakonec ale v rodině převážily umělecké sklony. Angela měla o čtyři roky mladší sourozence, dvojčata Edgara a Bruce, kteří se později stali známými producenty. V jejich dílně vznikal třeba seriál Knight Rider. Kromě nich měla ještě starší nevlastní sestru Isolde, která si později vzala herce Petera Ustinova.

Dobré časy ale skončily, když bylo Angele devět let. Otec zemřel na rakovinu žaludku, což dívku hluboce poznamenalo. Rodina navíc začala mít finanční potíže. Matka si našla nového partnera a s dětmi se odstěhovala za ním do Hampsteadu. Tam se Angela podle svých slov zamilovala do světa filmu a rozhodla o své budoucnosti.

Boj s bolestí

Když na Anglii začaly dopadat německé bomby, rodina utekla do Ameriky. Angela tam vystudovala hereckou školu a v roce 1944 dostala první roli ve filmu Plynové lampy, za níž se hned dočkala nominace na Oscara. O rok později se situace opakovala, tentokrát se o zlatou sošku ucházela díky výkonu v dramatu Obraz Doriana Graye.

Tehdy se vdala za herce Richard Cromwella, který byl starší o 15 let, manželství ale vydrželo jen rok. Naopak dlouhá léta přetrval vztah s hercem Peterem Shawem (*1918), kterého si vzala v roce 1949. Manžel měl z předešlého vztahu pětiletého syna Davida a brzy k němu přibyl Anthony (*1952) a Deirdre (*1953).

Angela ztvárnila desítky rolí ve filmu i na divadle, ale většinou šlo o nesympatické, tyranské a dominantní ženy. To se změnilo až v roce 1983, kdy padla první klapka seriálu To je vražda, napsala. Za roli roztomilé napodobeniny slečny Marplové získala neuvěřitelných 12 cen Emmy a diváky okouzlovala až do roku 2003, kdy se po manželově smrti na chvíli stáhla z veřejného života. Naposledy se ve filmu objevila po boku Jima Carreyho v komedii Tučňáci pana Poppera.

Prodělala minimálně dvě plastiky obličeje a od 90. let ji trápí artróza. V roce 1994 se zbavila velké bolesti, když dostala umělý kyčelní kloub, a v roce 2005 se podrobila operaci kolene. Jinak je ale na svůj věk v obdivuhodné kondici.