Křehká blondýnka se s ničím moc nepáře a podle všeho taková byla vždycky. Když jí bylo šestnáct, její nejlepší kamarádka zemřela při autonehodě. V ten moment Amber přestala věřit v Boha a o rok později se vykašlala na katolickou střední školu v bigotním Texasu a odešla do New Yorku. Důvodem odchodu mohl být také fakt, že je bisexuálka, což její věřící rodiče nesli velmi těžce. „Byla jsem vychovávána k víře. Když jsem tehdy rodině řekla, že jsem zamilovaná do ženy, nevzali to dobře. Byly to jen slzy, slzy a slzy,“ vzpomínala herečka. Poprvé o své orientaci promluvila veřejně v roce 2010 v show Ellen DeGeneres. Její kariéra se teprve rozjížděla a její agenti to vnímali jako chybný krok. Nicméně o dva roky později svět zjistil, že chodí s Johnnym Deppem… A ten pravý mediální cirkus měl teprve začít.

Když se z lásky stane peklo

Jen několik dní poté, co Depp oznámil rozchod s francouzskou herečkou Vanessou Paradis, se kterou žil čtrnáct let a mají spolu dvě děti, byl spatřen v Ambeřině doprovodu. Poznali se při natáčení společného snímku Rumový deník v roce 2011 a zamilovali se. V roce 2015 se vzali, ale už o rok později se rozjelo rozvodové peklo. Amber manžela obvinila z opakovaného fyzického násilí a on následně proti ní rovněž vznesl obvinění z agresivity, které doplnil také o podivně nechutná svědectví z jejich života. V roce 2017 se rozvod konečně finalizoval, ale soudy pokračují dál. Depp kvůli tomu přišel o role v Pirátech z Karibiku nebo ve třetím dílu „potterovské“ série Fantastická zvířata.

Za herce se postavila i jeho bývalá partnerka Vanessa Paradis, když veřejně prohlásila, že Depp by nikdy nebyl popsaného násilí schopný… Johnnyho a Ambeřina bitva ale dále trvá – vzájemně se žalují za štvavé články v médiích a za újmu na dobrém jméně a podobně. Boj ještě není zdaleka u konce a aktuálně se řeší další „Amber Gate“. Tentokrát jde o on-line fanouškovskou petici, v níž lidé po studiu Warner Bros. požadují, aby roli Mery v pokračování akčního dobrodružství Aquaman nehrála Amber. Ta tvrdí, že za peticemi stojí tým jejího exmanžela a snaží se ji poškodit… Pravdu má opět zjistit soud.

Říkám, co si myslím

Říká se, že negativní reklama je taky reklama, ale v Ambeřině případě to platí zřejmě jen tak napůl. Skupina jejích fanoušků je přece jen menší než ta Deppova, a tak se všeobecné sympatie kloní spíš na jeho stranu. Ale Amber se s tím pere jako lvice. Pomluvy o tom, že nebude hrát v dalším Aquamanovi kvůli tomu, že ztloustla a studio ji vyhodilo, řeší po svém. Bojuje. A nejen za sebe. Je velvyslankyní American Civil Liberties Union (česky Americký svaz pro občanské svobody) za ženská práva a genderovou rovnoprávnost a také působí v OSN jako aktivistka za lidská práva. Vystupuje také hlasitě proti násilí na ženách. „Vím, že nejsem oběť. Mým úkolem je změnit náš pohled na oběti. Něco přežít nebo zažít z vás nedělá oběť. A ty mediální kolotoče? Já to neberu jako bitvu, nikdy jsem to tak nevnímala. Vždycky jsem byla upřímná a říkala jen to, co si myslím. A myslím si to, co říkám. A tenhle postoj je jednoduchý a bezproblémový,“ říká Amber, která v rozhovorech mluví převážně o práci, a ne o svém soukromí.

Silné hrdinky

Filmovou kariéru má momentálně nejvýrazněji spjatou s komiksovým vesmírem DC, v němž se objevuje jako bojovnice Mera z podmořské Atlantidy, partnerka slovutného Aquamana. Ještě předtím, než světlo světa spatří v roce 2022 druhý díl dobrodružství z vodního světa, můžeme si její Meru užít ještě jinak. V atlantské zbroji se totiž ukázala světu poprvé v roce 2017 v blockbusteru Liga spravedlnosti, kde se objevilo více DC hrdinů jako Wonder Woman, Batman, Superman a také Aquaman. Režisér snímku Zack Snyder ale nemohl natáčení dotáhnout do konce kvůli smutným rodinným důvodům, a tak ho zastoupil Joss Whedon. Výsledek se ale příliš nelíbil, a tak nakonec studio Warner Bros. dalo Snyderovi druhou šanci a poskytlo mu prostředky k přestříhání starého materiálu a natočení nových scén. Dotáčky se v říjnu 2020 týkaly také Amber, jež si opět oblékla svou podmořskou zbroj. Čtyřhodinová Liga spravedlnosti Zacka Snydera je k vidění od půlky března na HBO GO a objeví se v ní přes dvě a půl hodiny nových záběrů.

Kromě DC univerza se Amber loni pustila také do televizní produkce a zahrála si jednu z hlavních rolí v seriálu The Stand podle knižní předlohy Svědectví od Stephena Kinga. Postapokalyptická temná fantasy vypráví o celosvětové pandemii „superchřipky“ vyvinuté ve vojenských laboratořích. Kniha vyšla poprvé v roce 1978, ovšem v současné době působí více než aktuálně. V příběhu se kromě viru vyskytuje také nadpřirozený démonický záporák (s tváří švédského krasavce a talentu Alexandera Skarsgårda), jenž se rozhodne zničit i poslední přeživší. Amber ztvárnila krásnou Nadine, jež nedobrovolně napomáhá démonovi v jeho plánu.

Amber, Mera a Aquaman

V roce 2018 studio Warner Bros. představilo již šestý akční snímek z komiksů DC a jeho hlavním hrdinou je titulní vládce oceánů s tváří Jasona Momoy. Film vypráví o jeho cestě na podmořský trůn království Atlantida, na který má nárok. Arthur, jak zní jeho suchozemské jméno, je totiž synem obyčejného smrtelníka a královny Atlanny (Nicole Kidman). O svůj nárok na královský titul se však bude muset utkat se svým nevlastním bratrem Ormem (Patrick Wilson). Do souboje ho přemluví Ormova krásná rusovlasá snoubenka Mera (Amber Heard), která ví, že její nastávající je krutý megaloman toužící po vládě nejen pod hladinou, ale i nad ní… Amber zpočátku nad rolí ženy z Atlantidy váhala, ale když si přečetla původní komiksy, zamilovala si ji: „Je to silná, drsná a odvážná bojovnice. To ona je hybnou silou celého filmu, to Mera udělá z Arthura Aquamana. Na všechno přijde, všechno vyřeší. Ví, co je správné, a vždy se tak chová. To na ní miluju,“ popsala herečka, jaké zalíbení našla ve své postavě. Snímek vydělal přes miliardu dolarů a příští rok nás čeká pokračování, natáčení by mělo začít během tohoto jara.

Amber Heard

Amber Laura Heard se narodila 22. dubna 1986 v Austinu v Texasu, ale odešla do New Yorku, kde si vydělávala modelingem. V Los Angeles začala hereckou kariéru ve videoklipech, jejím prvním filmem je sportovní drama Světla páteční noci z roku 2004. Po vedlejších rolích (Alpha Dog, Travička zelená, Zombieland) zaujala hlavně po boku Nicolase Cage v akční krimi Drive Angry nebo v Rumovém deníku s Johnnym Deppem. Zahrála si ve snímcích Machete zabíjí, 3 dny na zabití nebo Dánská dívka. Od roku 2017 je součástí komiksového vesmíru DC jako atlantská bojovnice Mera.

Zdroj: Časopis TV Mini