Kuchaři připravující pokrmy pro členy královských rodin v mnoha případech nemají lehký úkol. Musí přesně vyhovět všem strávníkům, připravovat složitá jídla, dbát přísných pravidel a kdejaké pochybení je může stát místo. To ovšem tak úplně neplatí v britské královské rodině. Královna Alžběta II. totiž zdaleka není tak náročná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Hospodská pochoutka k snídani

Královský služebník Charles Oliver ve své knize Večeře v Buckinghamské paláci prozradil, na čem si královna Alžběta II. nejraději pochutnává. Přestože je britská královská rodina známá širokým spektrem oblíbených pokrmů, Její Veličenstvo by si možná vystačilo jen s jedním jídlem. „Uzenáče, ať už v jakékoliv variaci, byly vždy královniným oblíbeným pokrmem. Ke snídani, jako chuťovka nebo jako pozdní večeře,“ píše Charles Oliver ve své knize podle webu Express. „Ke snídani si rovněž velmi ráda dá uzenou tresku,“ dodal ještě.

Web Express zároveň píše, že den královny Alžběty II. začíná čajem Earl Grey, avšak bez mléka a cukru. K němu ráda přikusuje sušenku. Až poté se pustí do hlavní snídaně.

Nechutné překvapení v salátu

Královští kuchaři jsou také jen lidé, kteří mají nárok na to, jednou za čas pochybit. A královna si toho je moc dobře vědoma. Když ale ve svém salátu našla slimáka, neodpustila si rýpavou poznámku. Charles Oliver se nechal slyšet, že královna i její manžel, princ Philip, po každém jídle dostanou sešit, do kterého mají napsat zpětnou vazbu. Poté, co Alžběta II. ve svém salátu našla známého zahradního škůdce, vytrhla z onoho sešitu jeden list. Položila na něj slimáka a pod něj napsala: „Toto jsem našla ve svém salátu. Mohl byste to sníst?“ Více se však událostí nezabývala.

Bývalý kuchař Darren McGrady, který vařil pro královnu Alžbětu II. i pro princeznu Dianu, se nechal podle webu Express slyšet, že královna není nijak náročná, co se jídla týče. Všehovšudy upřednostňuje britskou a francouzskou kuchyni. Čas od času ale také ráda experimentuje. Velmi si oblíbila například polévku callaloo, která pochází z Karibiku.