„Osmnáctiletý Alex sní o tom, že se stane hercem jako jeho otec, ale když je mu nabídnuta role, přepadnou ho pochybnosti. Jak se stát sám sebou a nezůstat ve stínu mýtu svého otce? Jak překonat představu ‚syna někoho‘, aby konečně převzal kontrolu nad svým osudem? Jeho démoni ho doženou k alkoholu a k vypjaté životní situaci, při níž dojde na zpočátku nevinném mejdanu ke střelbě a zranění kamaráda. Otec a syn, láska a nenávist. A život před sebou,“ tak zní oficiální anotace knihy Z rodu vyvolených (zdroj: Knizniklub.cz), jejímž autorem je nejmladší syn Alaina Delona a která je založena na skutečných událostech, jež mladík zažil. Už v roce 2013 se jako devatenáctiletý „rozhněvaný mladý muž“ svěřil v rozhovoru pro italskou edici magazínu Vanity Fair, že jeho soužití s rodinou bylo peklo. Jeho slavný otec prý trpěl nekontrolovatelnými výbuchy hněvu a zlosti, které musel jeho nejmladší syn odmalička snášet.

Zoufalý mladík na útěku

„Moji rodiče byli víc než rodina, byli mými největšími nepřáteli,“ svěřil se v rozhovoru. „Nikdy jsem neměl normální život a možná ani nikdy mít nebudu,“ dodal s pláčem. Možná i pro svůj vnitřní hněv byl Alain vybrán do role ve francouzském erotickém dramatu z roku 2013 režiséra Yanna Gonzaleze, které se na Česko-Slovenské filmové databázi (ČSFD.cz) těší z hodnocení 70 %. „Až na pár věcí se ten film moc neliší od mého života. Jsem kluk na útěku, stejně jako postava, kterou hraji. Na útěku od rodiny, která mě nemiluje a nedává mi žádné peníze. Nemám trvalé bydliště, můj bankovní účet je prázdný. Přestože jsem synem největší hvězdy francouzského filmu, bohatého muže, který mě opustil,“ povzdechl si pro Vanityfair.it.

Od doby svého hereckého debutu se ale Alain-Fabien Delon vyšvihl a postavil se na vlastní nohy. Začal se živit jako model a objevil se na obálkách časopisů jako Vogue Hommes, Vogue Italia a L'Officiel. V roce 2014 se objevil na molu během milánského týdne módy, kde předváděl modely pro značky Gucci a Dolce & Gabbana. Jeho zatím posledním počinem v roli modela je zimní kolekce 2020 pro Mango. Jako herec ale také neusnul na vavřínech. V roce 2020 natočil dva francouzské filmy a byl obsazen i do francouzské adaptace televizního seriálu Grand Hotel, kde měl hlavní roli.

Ve Francii už jsou fanoušci Alaina Delona zvyklí na různé drby. Kniha ale veřejnost šokovala. Především kvůli tomu, že příběh navazuje na rozhovor z Vanity Fair, v němž ho syn obvinil z domácího násilí a zbití své matky Rosalie Van Breemen, které měl Delon starší zlomit osm žeber a nos, a to dokonce dvakrát. „Jsem zděšen a zdrcen, stejně jako Alainova matka. Jsou to nesmysly. Můj syn je zcela ztracen a poskytuje jen senzační rozhovory pro peníze. Jak může říct, že jsem bil své děti a ženu. Bylo mu sedm, když jsem je opustil,“ rozhořčil se po vydání rozhovoru, podle webu Leparisien.fr, Alain Delon v roce 2013.

Není tedy divu, že knihu svého syna nechtěl vůbec komentovat. Kritici ji však přijali s nadšením a dali jí hodnocení v průměru 3,48 z pěti. (Zdroj: Babelio.com). Podle Instagramu mladého muže se ale jeho vztah s otcem zlepšil. V den jeho narozenin vložil foto z roku 1935, v němž si Alain povídá s malým kotětem, a přidal k tomu hashtag #iloveyou. Je tedy možné, že sepsání jeho příběhu do knihy bylo pro mladého muže tou poslední terapeutickou kapkou.