Adam Novák alias Péťa Bajza ze seriálu „Bylo nás pět“ (1994), natočeného podle stejnojmenné knihy Karla Poláčka za svůj herecký výkon sklidil spoustu pochvalné kritiky. Režisér Karel Smyczek jej do role sedmiletého Péti obsadil pro jeho mladistvý vzhled, byť už v té době byl třináctiletý.

Adama svět filmu fascinoval, zejména lokality, ve kterých se natáčelo. Role Péti Bajzy nebyla jeho prvotina. Před filmovými kamerami se poprvé objevil v roce 1990 v celovečerní pohádce plné fantazie „Motýlí čas“. O tři roky později v pohádce „Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek“ a v seriálu „Správná šestka“. Po seriálu Bylo nás pět, se objevil v historicko-dobrodružném filmovém seriálu „Zdivočelá země“. Po několika dalších hereckých rolích si v roce 2008 zahrál v českém filmu režiséra Patrika Hartla „Taková normální rodinka“. Před filmové kamery se postavil naposledy v roce 2011 v televizním seriálu „Aféry“.

Adam Novák se narodil 17. 6. 1980. Vystudoval Umělecko-průmyslovou školu scénografickou. Má sourozence Filipa, Štěpána a Sandru, která je také herečkou. Herectví se úplně nevzdal, jen filmové kamery vyměnil na chvíli za divadelní prkna. Účinkoval v pražském divadle Rokoko ve hře Rychlé šípy. Nakonec opustil i divadlo a začal se naplno věnovat výtvarnictví.

Adam je velmi kreativní a umělecky nadaný, proto upřednostňuje práci výtvarníka, maluje, sochaří, navrhuje dekorace, je scénograf. Výtvarnictví mu, na rozdíl od herectví, dovoluje rozvíjet osobní kreativitu a poskytuje mu volnost.