Dnes odpoledne budete natáčet svatbu. Co tento akt ve vás vzbuzuje?

Veronika: Ve mně zmatek.

Nina: Vzpomínky, vdávala jsem se na zámku Hradec u Opavy, protože jsme byli v angažmá v Ostravě. Svatbu (s hercem a režisérem Janem Kačerem – pozn. red.) jsme měli tak trošku mezi dvěma zkouškami. Nebo mezi zkouškou a představením? Kačer se holil v předsíni toho zámku, šaty měl půjčené od výtvarníka Schindlera.

Veronika: Z mé svatby mi jako první vytane na mysli kolega a kamarád Ivan Luťanský. Byla to jedna z jeho posledních akcí. Měl ke mně dost zásadní proslov.

Nina: Myslím, že ten můj se vyrovnal. Naprosto báječně. Napsal dvě hezké knížky - tvrdím, že jenom proto, že u toho mohl sedět. (smích) U luxování, zametání nebo mytí oken se musí stát, to je strašná dřina. U psaní knížky si posedí a ještě musí být kolem něj klid.

Veronika: Já s nastupujícím stářím zjišťuju, že ideální chlapi existují.

Nina: Že zatluče hřebík, jde nakoupit a ještě u toho voní? * Veronika:* Jo, tohle všechno.

Nina: Ty jsi idealistka. Šílená! (smích)

Umějí se muži vyrovnat s ženskou emancipací?

Hana: Moc ne, jak tak koukám kolem sebe. Musí se hodně hledat, aby se našel nějaký, který vítá, když je žena emancipovaná.

Veronika: Jistě že umějí. Vědí proč: čím je ženská emancipovanější, tím míň toho po chlapovi chce.

Nina Divíšková (74)

  • Během studia DAMU se seznámila se svým budoucím mužem Janem Kačerem. Dnes mají tři dcery, osm vnoučat a jednu pravnučku.
  • V pražském Činoherním klubu strávila 35 let, teď je na volné noze, spolupracuje například s Dejvickým a Švandovým divadlem.
  • Pokud si ji kromě Morgiany nevybavujete ze starších filmů, je to proto, že nedostávala nabídky kvůli pošramocenému kádrovém profilu. Například Gustávu Husákovi napsala po jeho zvolení generálním tajemníkem ÚV KSČ telegram, že nedůvěřuje ani jemu, ani komunistickému režimu.
  • V posledních letech hrála třeba ve filmech Kytice, Příběhy obyčejného šílenství, Anglické jahody a Nestyda. Ve Vyprávěj ztvárňuje babičku Bětu Dvořákovou.