Hned na začátku loňského roku se objevila zpráva o úmrtí režiséra Dušana Kleina, který se do povědomí široké veřejnosti dostal díky filmové sérii o „Básnících”, kterou režíroval. Na svědomí měl ale pochopitelně podstatně více počinů. Zemřel 9. ledna 2022 v důsledku vleklých zdravotních problémů.

Legendy politiky i filmu

Duben 2022 přinesl zcela načekanou zprávu. Ve věku 72 let totiž zemřel herec a bavič Josef Alois Náhlovský. Podlehl krátké, ale zato těžké nemoci.

V květnu se objevila zpráva, která rozesmutnila nejen Česko, ale i Spojené státy. Zemřela česká rodačka Madeleine Albright, která dlouhá léta žila v USA, kde jistý čas působila jako ministryně zahraničí Spojených států amerických.

Ve stejném měsíci naposledy vydechl i nejznámější český sexuolog a gynekolog Radim Uzel. Ten několik měsíců bojoval s rakovinou žaludku. Zpočátku se zdálo, že se jeho zdravotní stav lepší, pak se ale onemocnění začalo rychle zhoršovat. Bylo mu 82 let.

16. května odešel na věčnost také herec Josef Abrhám, který se ke své milované manželce Libuši Šafránkové v nebi připojil rok po jejím úmrtím. Josef Abrhám už několik let trpěl různými zdravotními problémy, které se právě po smrti jeho manželky začaly ještě zhoršovat. Podle některých pro něj byl smrt vysvobozením.

Hudební nebe plakalo

A i v srpnu přišla zpráva, která všechny šokovala. Zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Od mládí se potýkala s onemocněním krve. Když se k němu pak přidal koronavirus, zpěvaččin zdravotní stav se začal zhoršovat. Po překonání covidu se potýkala s postcovidovým syndromem a častokrát musela do nemocnice. Nakonec zdravotním problémům ve svých 75 letech podlehla.

Vleklé zdravotním problémy připravily o život i populárního herce Josefa Somra, který s neduhy bojoval dlouhých 20 let. Stejně tak režisérka Marie Poledňáková, která v roce 2016 prodělala mrtvici. Od té doby prakticky nevycházela z domu. 8. listopadu pak bylo oznámeno, že zemřela.

Kromě zmíněných se Česko v roce 2022 rozloučilo také například s Viktorem Vrabcem, Radko Pytlíkem, Evou Zaoralovou, Medou Mládkovou, Jaroslavem Víznerem, Dalimilem Klapkou, Ivanou Trumpovou, Ladislavem Trojanem či Olgou Žilkovou.

Související články