Keanu Reeves (54) byl známý a obdivovaný už před Matrixem, nicméně role Nea mu přinesla tu největší slávu, o které může hollywoodský herec snít. V posledních letech však o sobě dává vědět stále méně. Pořád sice natáčí, nic ale nenasvědčuje tomu, že by ještě někdy zopakoval úspěch Matrixu. Možná po tom ani netouží. "Peníze jsou to poslední, o co se zajímám. S tím, co mám, bych mohl žít dalších několik století," prohlásil v minulosti. Keanu si zkrátka vydělal a po zbytek života už pracovat nemusí.

Zato představitel Neova učitela Morphea Laurence Fishburne je i v 57 letech plný ambiciózních plánů. Všestranně nadaný tvůrce se nevěnuje jen hraní, ale také produkci a psaní scénářů. Protože velice obdivuje spisovatele Paula Coelha, už dlouho hovoří o tom, že chce dostat na velké plátno adaptaci jeho knihy Alchymista. V prosinci minulého roku se Fishburne nechal slyšet, že se tento plán konečně hýbe kupředu.

Neovu přítelkyni Trinity ztvárnila v Matrixu herečka Carrie-Anne Moss (51). Ačkoli by se mohlo zdát, že jí jedna z hlavních rolí v úspěšné trilogii postrčí dosud nevýraznou kariéru dopředu, nestalo se tak. Carrie-Anne se vyhledávanou hvězdou nestala. Nejspíš k tomu přispěl fakt, že v době Matrixu jí už bylo přes třicet a sexy náboj akční hrdinky z ní v posledním díle viditelně vyprchával.

Chlapce, který umí ohýbat lžíce pomocí mysli, si v Matrixu zahrál Rowan Witt. Ani jeho závratná filmová kariéra poté nečekala, ale uchytil se v předních divadlech rodné Austrálie. Dnes je mu 30 let a žije v Sydney.