Latte art

iStockphoto.com

Co je vůbec latte art? Je to speciální technika, kdy pouhým litím našlehaného mléka a pěnou vyrábíte do espressa úžasné obrázky.

Tato technika je u nás známá teprve pár let a umí ji jen velmi málo baristů. Spousta lidí si myslí, že je to velmi jednoduché namalovat obrázek na kávu. Existuje několik druhů této techniky. Jedna je ta, že dokreslujete do hotového cappuccina obrázky špejlí, k další technice potřebujete ještě tzv. topping (např. čokoládovou polevu) a tou také malujete obrázky. Nejtěžší je ta, kdy obrázky vytváříte pouhým litím, a na tu bych se ráda zaměřila.

Mléko

Je velmi důležité, jaké mléko si vybereme. Mělo by být plnotučné a dobře vychlazené. Usnadní nám to potom jeho šlehání. V mléku nás zajímají hlavně tuky a bílkoviny, protože díky nim jde pěna ušlehat. Můžete si koupit plnotučné mléko, které je běžně dostání v obchodech. Začalo se už také prodávat i čerstvé plnotučné mléko, s tím vám šlehání půjde snadněji. V Hlinsku dokonce vyvinuli speciální mléko pro baristy, které má zaručit ještě snadnější šlehání. Mléko Lascato obsahuje větší podíl bílkovin než normální plnotučné mléko. Samo o sobě je i velmi chutné.

Jak našlehat pěnu?

Nalijete si vychlazené mléko do konvičky. Nad kávovarem propustíte trysku, která se tak vyčistí, a zbavíte se také zkondenzované vody uvnitř. Potom ponoříte trysku zhruba jeden centimetr pod hladinu mléka. Pustíte trysku. U některých kávovarů, které ji mají silnou, stačí pustit méně. U jiných ji musíte pustit úplně naplno. Hned po spuštění trysky jdete pomaličku a jemně s konvičkou směrem dolů ke stolu. Trysku máte stále ponořenou, ale už se vám vytváří více a více pěny. Zvuk při šlehání musí být příjemný a pozvolný. Trysku můžete vždy ponořit zpět do mléka, tím zamezíte tvorbě velkých bublin. Pěna musí být jemná a bez bublinek. Po ušlehání si pěnu zpracujeme mícháním a klepáním, aby byla ještě více jemná a vláčná.

Konvičky

Na to, abychom správně našlehali mléko na cappuccino, musíme mít dobré konvičky. Měly by být vždy kovové - z nerezu. Existuje řada tvarů a velikostí. Záleží na tom, kolik káv najednou budete připravovat a jaké chcete malovat obrázky.

Je důležité, abychom dodržovali poměr mléka, které lijeme do konvičky. U každé konvičky, nezáleží na její velikosti a objemu, se vždy nalévá mléko zhruba nad polovinu.

Konvičky musí být čisté a studené, pěna nám potom půjde našlehat snadněji. Jakmile mléko jednou našleháte, je pro druhé šlehání již nepoužitelné. Spotřebují se v něm všechny tuky a bílkoviny.

Šálky

Správně se používají nahřáté šálky z porcelánu. Jejich tvar nám může při malování pomoci. Pro pěkné obrázky jsou lepší hrnečky s větším průměrem. Když máme už hodně velké hrnečky, můžeme dovnitř připravit dvojité espresso, abychom měli lepší a tmavší obrázek.

Druhy obrázků

Mezi asi nejznámější obrázky při použití techniky latte art patří srdíčko, jablíčko a rozeta. Jak se tyto obrázky vyrábí?

Jablíčko

Připravíme si espresso. Klasické, takové to „,malé“, do cappuccinového porcelánového šálku. Potom si našleháme mléko. Použijeme konvičku, která je kulatá a nemá zobáček. Pěnu si sklepeme o stůl, tím jí zbavíme nejvíce bublinek. Potom ji důkladně promícháme, abychom neměli nahoře pěnu a dole mléko. Část mléka si na začátku odlijeme z konvičky úplně na stranu. Poté lijeme promíchané mléko a pěnu do espressa. Šálek máme mírně nakloněný a mléko s pěnou lijeme trochu z výšky. Potom se konvičkou přiblížíme téměř k hladině epressa. Stále směřujeme doprostřed šálku. Jak se nám hrneček plní, pomalu ho narovnáváme. Uprostřed šálku se nám vytvoří krásné jablíčko.

Srdíčko

Srdíčko se maluje úplně stejným postupem. Na konci jen s konvičkou, stále nad hladinou a uprostřed, mírně zaklepeme do stran a potom proud mléka a pěny protáhneme až ke kraji šálku. Tím nám tam vznikne krásně navrstvené srdíčko. Opět použijeme kulatou konvičku.

Rozetka

Pokud chceme na povrchu cappuccina vykouzlit rozetu, musíme použít konvičku se zobáčkem. Postup lití mléka a pěny do espressa začneme stejně jako u prvních obrázků. Když jdeme potom konvičkou a proudem mléka k hladině, směřujeme k jednomu z krajů, od něho se pak postupně vzdalujeme, hýbeme konvičkou ze strany na stranu – tím se nám vyrábí vlnky rozety – až ke kraji na druhé straně šálku a potom už uděláme jen krátký a rychlý pohyb nazpět. Tím rozetu zakončíme.

Podívejte se na video!

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena