Tento legendární seriál patří zřejmě k tomu nejlepšímu, co kdy v oblasti komediální televizní tvorby vzniklo. Jedni M.A.S.H. při reprízách znovu a znovu rádi sledují, druhým ta nekončená série stačí shlédnout jen jednou. Nedivte se, seriál má neuvěřitelných 256 dílů, přičemž ten poslední speciální trvá přes dvě hodiny.

My v redakci Kafe.cz patříme k jeho milovníkům, a proto jsme se chtěli podívat, jak dnes vypadají představitelé hlavních rolí. Mnozí z herců už bohužel nejsou mezi námi, tak vám v galerii ukážeme jejich fotografie, než nás opustili. Pojďte s námi zavzpomínat na Hawkeyho Pierce a další seriálové chirurgy, zdravotní sestry a další personál polní nemocnice.

Zajímavostí je, že diváci po celou dobu napjatě očekávali, kdy se známý sukničkář a geniální chirurg Hawkeye Pierce dá dohroady s ráznou vrchní sestrou Major Houlihanovou. Po celou dobu se tak nestalo, až v posledním díle tihle dva předvedli vášnivý polibek v pevném obětí...

Věděli jste, že MASH je zkratka pro lékařské jednotky americké armády – Mobilní armádní chirurgická nemocnice (z anglického Mobile Army Surgical Hospital)? Poprvé byl tento typ nemocnic použit v srpnu 1945, hromadně nasazen byl během války v Koreji a v pozdějších konfliktech. Americká armáda oficiálně zrušila nemocnice MASH dne 16. února 2006 a nahradila je větším ekvivalentem, CSH (Combat Support Hospital – Podpůrná polní nemocnice).

Všechny jednotky měly kolem 10 lékařů, převážně chirurgů a 12 zdravotních sester, 200 armádních zaměstnanců a lůžka pro přibližně 200 pacientů. Protože tyto nemocnice mohly být rychle rozebrány a postaveny na jiném místě, mohly sledovat přední linie (některé jednotky během korejské války proto svoji polohu změnily mnohokrát). Blízkost bojiště a krátké přepravní vzdálenosti výrazně zvýšily úspěšnost léčby.

Ke zpopularizování MASH přispěl svojí novelou z roku 1968 spisovatel Richard Hooker, o dva roky později stejnojmenný americký film a později i stejnojmenný výše zmiňovaný televizní sitcom.