Sladký dýňový koláč

Co budete potřebovat: 370 g hladké mouky, 140 g vychlazeného másla, 3 lžíce vody, 1 lžíce cukru, špetku soli, hrst fazolí na vysypání; na náplň: 1 menší dýni, 175 g cukru, 180 ml smetany ke šlehání, 55 g meruňkového džemu, 3 vejce, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky mleté skořice, špetku mletého zázvoru, špetku soli

Postup:

1. V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo a vznikne drobenka. Do ní přidáme vodu a promícháme. Pokud je těsto suché, přilijeme ještě vodu. Těsto vytvarujeme do bochánku, zabalíme do fólie a vložíme alespoň na hodinu do lednice. Před dalším použitím pak těsto necháme dojít do pokojové teploty.

2. Vymazanou a vysypanou koláčovou formu vyložíme těstem a vložíme na 15 minut do mrazáku.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu s těstem vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi, aby se těsto nezvedlo při pečení, vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a vyjmeme fazole. Pak korpus vložíme znovu do trouby a pečeme dalších 15 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a teplotu v troubě snižíme na 150 °C.

4. Dýni očistíme, nakrájíme na menší kousky, v hrnci rozvaříme a poté rozmixujeme. V míse smícháme oba cukry, škrob, skořici, zázvor a sůl. Přimícháme vychladlé pyré, obě smetany a vejce. Těsto ve formě potřeme marmeládou a vlijeme do něj dýňovou náplň. Koláč znovu vložíme do trouby a pečeme asi 1 hodinu.

5. Po upečení necháme koláč úplně zchladnout a podáváme jej dobře vychlazený.

Dýňové muffiny

Co budete potřebovat: 250 g dužniny z dýně, 4 lžíce vody, 250 g Hery, 175 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, špetka soli, špetka mleté skořice, 3 vejce, 375 g polohrubé mouky, 0,5 balíčku kypřicího prášku do pečiva, 100 ml mléka; na krém: 250 g krémového sýru (např. Lučina nebo Philadelphia), 110 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, několik kapek vanilkového aroma, oranžové potravinářské barvivo; na ozdobení: cukrářské zdobení, marcipán

Postup:

1. Dýňovou dužninu nakrájíme na kostičky, podusíme se 4 lžícemi vody do měkka, rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout.

2. Změklou Heru utřeme v míse s oběma druhy cukru, rumem, špetkou soli a skořicí. Postupně zašleháme vejce, pak přimícháme mouku s práškem do pečiva a mléko a umícháme hladké těsto, do kterého nakonec vmícháme dýňové pyré.

3. Těsto rozdělíme do papírových košíčků nebo formiček na muffiny, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.

4. Na krém rozmixujeme sýr se změklým máslem na hladký krém. Přidáme cukr, trochu vanilkového aroma a potravinářského barviva a znovu rozmixujeme, až se cukr s barvivem rozpustí a krém je nadýchaný.

5. Krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme ho na vychladlé muffiny. Posypeme ho barevným cukrářským sypáním a každý muffin ozdobíme jednou marcipánovou dýní.

Tip Kafe.cz:

Jak vyrobit marcipánové dýně: Budete potřebovat 150 g marcipánu a zelenou a oranžovou potravinářskou barvu. Z marcipánu oddělte malou část a obarvěte ji zelenou potravinářskou barvou (pokud máte práškovou barvou, rozpusťte ji předem v několika kapkách vody). Zbytek marcipánu obarvěte oranžovou potravinářskou barvou, rozdělte ho na menší kousky a udělejte z nich v dlaních kuličky. Pomocí tupé strany nože do nich udělejte zářezy jako na dýni a nahoru přimáčkněte stopky vymodelované z kousků zeleného marcipánu.

Dýňový halloweenský dort

Co budete potřebovat: 90 g hořké čokolády, 50 ml medu, 120 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 50 g kakaa, 150 ml mléka, 1 lžička vanilkového aroma; na krém: 500 g sýru Lučina (nebo jiného podobného krémového sýru), 115 g másla, 250 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu; na ozdobení: 700 g bílé potahovací hmoty (fondán nebo marcipán), oranžové a zelené potravinářské barvivo, 1 banán, tmavá čokoládová poleva

Postup:

1. Čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v misce ponořené do horké vodní lázně a smícháme s medem. V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, vešleháme do ní rozpuštěnou čokoládu a nakonec vejce. Do další mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Mléko smícháme s vanilkovým aroma a postupně ho spolu s moučnou směsí přimícháme do máslové pěny. Těsto naplníme do vymazané a vysypané malé formy na bábovku, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.

2. V míse ušleháme krémový sýr se změklým máslem na hladký krém. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec po částech vešleháme moučkový cukr.

3. Upečenou bábovku necháme vychladnout, pak ji podélně rozkrojíme na tři části, potřeme je připraveným krémem a slepíme opět k sobě. Celý dort potřeme na povrchu zbylým krémem a necháme ztuhnout v chladu.

4. Z potahovací hmoty oddělíme menší část a obarvíme ji zelenou potravinářskou barvou. Zbylou hmotu obarvíme oranžovou potravinářskou barvou a rozválíme na válu posypaném moučkovým cukrem na obdélníkový plát široký jako obvod bábovky a vysoký jako dvojnásobek její výšky. Plátem překryjeme bábovku a vymodelujeme tvar dýně.

5. Ze zelené potahovací hmoty vyválíme kolečka a po obvodech je vykrájíme tak, abychom vytvořili listy. Ze zelené hmoty uděláme i stonky. Zbylou zelenou a oranžovou hmotu pak vyválíme a vykokrojíme z ní oranžovozelené listy. Nakonec uprostřed bábovky uděláme do oranžové hmoty otvor a vložíme do něj banán, který jsme namočili v rozehřáté tmavé čokoládě a nechali ztuhnout v chladu. Hotový dort necháme před podáváním ztuhnout v chladu.

Banánové lívance s dýňovou marmeládou

Co budete potřebovat: 400 ml mléka, 2 banány, 2 menší vejce, 30 g cukru, 20 g čerstvého droždí, sůl, citronová kůra, 300 g hladké mouky; na marmeládu: 250 g dýňové dužiny, 50 ml pomerančové šťávy, 1 lžíce zázvorové šťávy, sůl, 100 g cukru

Postup:

1. Mléko promícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru a připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme zbylou mouku, přidáme zbylý cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijeme kváskem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme je utěrkou a necháme v teple 30 minut kynout.

2. Vykynuté těsto lijeme naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a pečeme asi 2 minuty z jedné strany. Než lívance otočíme, zatlačíme do každého lívance 4 plátky banánu, otočíme, popřípadě podlijeme trochou oleje a pečeme i z druhé strany.

3. V kastrůlku svaříme 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vaříme, dokud se dýně nerozvaří a směs nezhoustne. Hotové lívance potřeme marmeládou.

#clanek|3522279|3522285#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!