Co budete potřebovat:

2 plechovky červených fazolí v nálevu
6 vrchovatých lžiček celozrnné mouky (nejlépe žitné)
1/2 prášku do pečiva
4 vejce
100 ml vody
3 lžíce medu (množství upravte podle toho, jak jste zvyklí sladit)
2 lžíce třtinového cukru (opět je možné množství upravit)
2 lžíce holandského kakaa
pár kapek vanilkového nebo mandlového aroma (nemusí nutně být)
tuk na vymazání formy nebo je možné ji vyložit pečicím papírem

Na polevu:
tabulku hořké čokolády nebo čokolády na vaření
asi 100 ml mléka
lžíci třtinového cukru
kokos

Postup:

Fazole dobře propláchněte a se všemi tekutými ingrediencemi rozmixujte na hladkou kaši. Poté vsypte zbytek přísad a vše pečlivě promíchejte či společně promixujte (ideální je v tomto případě takzvaný tyčový mixér). Vzniklé řidší těsto připomínající to palačinkové nalijte do vymaštěné či papírem vyložené formy (ve velikosti asi 30x40 cm). Peče se při 180 stupních. To, že je koláč hotový, poznáte buď testem pomocí špejle nebo jednoduše tak, že koláč na povrchu praskne.

Polevu ze všech ingrediencí připravte nejlépe ve vodní lázni nebo mikrovlnce a potřete jí chladnoucí koláč. Navrch můžete přidat ovoce dle sezony či chuti.