„Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš!“

Známá poučka, která platí jak pro pozitivní znalosti a návyky, tak bohužel i pro ty negativní. A platí i pro životní styl, který děti přijímají za vlastní už v útlém věku. Zhruba sedm z deseti dětí, které trpí obezitou, s ní budou mít problémy i v dospělosti – vzhledem k alarmujícímu počtu českých dětí s vyšší než normální váhou je proto rozhodně načase začít je učit žít zdravěji.

Nesprávně jíme i pijeme

„Méně než 50 % českých dětí jí každý den ovoce a zeleninu. Přitom denně by děti i dospělí měli sníst dokonce několik porcí ovoce a zeleniny! Naopak více než 30 % dětí denně konzumuje sladkosti a pije slazené nápoje,“ říká MUDr. Jitka Kytnarová, obezitoložka z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK. Zároveň uvádí, že výskyt nadváhy a obezity u 6–12letých dětí je v současné době kolem 20 % a u 13–17letých teenagerů pak 11 %.

Velký podíl na dětské obezitě má nejen nedostatek pohybu a nesprávná strava, ale také nekvalitní pitný režim. To, co děti pijí, neprávem podceňujeme. Jen slazenými nápoji často přijímají až 74 % doporučené denní dávky cukru. Co si pod tímto číslem představit? 65 gramů cukru! Ideální je přitom pramenitá nebo lehce mineralizovaná voda.

„Ve školách a školkách převládají „pitíčka“, kolové nápoje, slazené limonády, džusy a podobně – téměř 80 % nápojů, které děti vypijí ve školních zařízeních, jsou nápoje slazené. To napomáhá rozvoji nadváhy,“ vysvětuje Jana Foltinová, odbornice na epidemiologii, hygienu a výživu dětí.
Druhým extrémem je, když děti pijí málo. I to je častý nešvar. Pětina školáků vypije jen 0,5 litru tekutin denně. Přitom dehydratace způsobuje bolesti hlavy, nervozitu a nesoustředěnost.

Zapracujte na zlepšení

Tato čísla se právě na půdě škol, školních jídelen a kantýn snaží ovlivnit projekt Zdravá strava do škol, který učí děti, co znamená jíst a pít zdravě.
Terapeuti a poradci ve školách poskytují přednášky a působí jako konzultanti pro děti i jejich rodiče. Smyslem programu je aktivně zapojit děti do procesu přípravy svačin a pokrmů, které jsou poté zařazeny do nabídky školy.