Pusinkový dort s malinovým džemem

Překvapte letos na Valentýna či na Velikonoce něčím dokonalým - hříšným dortovým pokušením plným těch nejsladších pusinek!

Suroviny:

těsto

250 g změklého másla
60 g moučkového cukru
5 žloutků
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citrónu
60 ml mléka
250 g hladké mouky
250 g Hamé Sweet Extra Jam malina méně sladký

pusinky
5 bílků pokojové teploty
1 lžíce citrónové šťávy
250 g moučkového cukru
4 lžíce Hamé Sweet Extra Jam malina méně sladký
5 kapek růžového potravinářského barviva - můžete vynechat

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů a trochou másla vymažte rozkládací dortovou formu zhruba o průměru 22 cm. Změklé máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka. Přidejte citrónovou kůru a postupně zašlehávejte mléko, aby se dobře spojilo s máslovým základem. Poté zapracujte prosátou mouku a zpracujte na tužší těsto. Vyklopte ho do připravené dortové formy. Povrch uhlaďte a dejte péct. Po 20 minutách vyndejte z trouby, potřete povrch rovnoměrně silnou vrstvou džemu a vraťte do trouby na dalších 10 minut. Teď je čas pustit se do přípravy pusinkového krému. Malinový džem budeme potřebovat zbavit semínek. Nejlepší je protlačit ho přes jemné síto, jde to velmi snadno.

Bílky vyšlehejte s citrónovou šťávou na tuhý sníh. Poté začněte po jednotlivých lžících přidávat moučkový cukr. Vždycky ho pečlivě zašlehejte, než přidáte další dávku. Až přidáte všechen cukr, šlehejte ještě dalších 5 minut. Odeberte část bílkové hmoty do hrnku a dobře promíchejte se zavařeninou bez semínek. Pokud chcete přidat potravinářské barvivo, teď přišla jeho chvíle. Poté vraťte do mísy a promíchejte.

Teplotu trouby snižte na 150 stupňů. Naplňte hotový sníh do cukrářského kornoutu s hladkou zdobičkou a udělejte na dortu záplavu malých pusinek. Ozdobený dort dejte na 10 minut péct do trouby při snížené teplotě. Potom troubu vypněte a nechte v ní dort dosušit, dokud trouba úplně nevychladne. Sněhové pusinky musí být na dotek suché.

TIP
Při podávání poprašte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Dort je nejlepší při pokojové teplotě nebo ještě trochu teplý.

Více na www.receptyschuti.cz

Koláč s mascarpone a lesním ovocem

Jednoduchý koláč naplňte ještě jednodušším krémem a výsledek je velmi efektní. Pokud si vyhrajete a ozdobíte ho lesním ovocem, budete mít raz dva hotový skvělý dort.

Suroviny:

mouka polohrubá 400 g
máslo 330 g
kypřicí prášek 1 lžička
extra jam lesní směs Hamé Sweet 4 lžíce
cukr moučka 330 g
vejce 4 ks
mascarpone 150 g

Postup:

Vajíčka rozklepněte a opatrně oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte sníh. V jiné míse utřete žloutky s cukrem a tukem. Postupně přidejte mouku s kypřicím práškem. Nakonec šetrně a po částech zapracujte sníh z bílků.

Kulatou dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou (my jsme použili formu o průměru 22 cm). Těsto vyklopte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 20–30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Upečený koláč uvolněte z formy a nechte vychladnout. Potom vodorovně překrojte na polovinu. Dolní polovinu potřete džemem, horní mascarpone a opatrně slepte dohromady. Nestlačujte. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem a ozdobte sezonním ovocem.

TIP
Džem můžete také zamíchat do mascarpone.

Více na www.receptyschuti.cz

Muffiny s kousky čokolády a marmeládovým středem

Snadné muffiny jsou elegantní cesta, jak se vypořádat s přebytečnými čokoládovými figurkami po velikonoční nadílce. Za marmeládový poklad ukrytý uvnitř získáte u malých i velkých mlsalů body navíc.

Suroviny:

máslo rozpuštěné 85 g
mléko 200 ml
mouka hladká 250 g
jedlá soda 1 lžička
nalámané čokoládové figurky dle chuti
vejce 2 ks
cukr krupice 150 g
prášek do pečiva 1 lžička
extra džem borůvkový Hamé dle chuti



Postup:

Smíchejte sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a sodu) a pak přidejte tekuté (rozpuštěné máslo a mléko s rozšlehanými vajíčky). Promíchejte pouze nahrubo, muffinové těsto se nesmí přemíchat. Pak přidejte nasekanou čokoládu.

Do každé formičky nebo papírového košíčku dejte dvě lžíce těsta. Pak přidejte do středu lžičku marmelády. Snažte se udržet kompaktní marmeládový kousek, výsledek bude efektnější. Přidejte další těsto a zakryjte marmeládu tak, aby byl košíček zaplněný zhruba do dvou třetin. Muffiny při pečení naběhnou a udělají charakteristickou čepici.

Pečte 15-18 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Více na www.receptyschuti.cz

Jablkové růžičky s meruňkovým džemem

Že člověk jí také očima, platí u našeho receptu dvojnásob. Křehké jablíčkové růžičky ocení malí i dospělí mlsouni. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu, když znáte ten trik. Podívejte se na náš podrobný foto návod a bude to pro vás také hračka.

Suroviny:

extra Jam Meruňka Hamé Sweet 6 lžiček
jablko 4 ks
listové těsto 1 balení
citrónová šťáva 1 lžička



Postup:

Jablka neloupejte, pouze pečlivě omyjte. Překrojte na polovinu a vydlabejte jádřinec. Potom ostrým nožem krájejte slabé plátky, maximálně 2 mm silné.

Plátky dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přidejte citrónovou šťávu a nechte minutu přejít varem. Slijte a nechte vystydnout a okapat.

Listové těsto rozválejte a nakrájejte na proužky 5 x 20 cm. Potřete džemem. Na delší stranu klaďte plátky jablka slupkou ven a řeznou stranou do středu úzkého proužku těsta. Plátky se musí částečně překrývat tak, aby jako tvořily plátky růže.

Potom přeložte druhou polovinu těsta a opatrně zarolujte. Posaďte do vymazané muffinové formy a trochu rozvolněte, aby formu vyplnily.
Pečte 10-15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

TIP
Při pečení jsme otestovali, že na jednu růžičku je ideálních 7 plátků jablka.

Více na www.receptyschuti.cz

Další recepty a tipy na dobrá jídla najdete na www.receptyschuti.cz a www.pecemespolu.cz