Tiramisu po česku
Co budete potřebovat:
2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti
2 kelímky smetany ke šlehání
4-5 lžic cukru
1-2 lžičky instantní kávy
2 lžíce mandlového likéru
1 lžíce kakaa
2 balíčky cukrářských piškotů
Postup:
Kávu nasypte do hrnečku a zalijte 100 ml vroucí vody a přimíchejte likér.
Začněte šlehat smetanu a když začne tuhnout, přidejte cukr a pomazánkové máslo (pokojové teploty). Šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Obdélníkovou misku (rozměr asi 20 x 30 cm) vyložte vrstvou cukrářských piškotů.
Pokapejte je polovinou kávy a počkejte, než se vsákne.
Potřete polovinou krému a vše zopakujte. Krém na povrchu uhlaďte, formu přikryjte a vložte na několik hodin do chladu (nejlépe přes noc).
Před rozkrájením moučník posypte přes cedník kakaovým práškem.
Tiramisu do skleničky
Co budete potřebovat:
1 šálek silné černé kávy
2 žloutky
2 lžíce cukru
4 lžíce kávového likéru nebo rumu
250 g mascarpone
220 ml šlehačky
cukrářské piškoty
kakao
Postup:
V horké vodní lázni našlehejte žloutky s cukrem do horké husté pěny, vyndejte ji z lázně a šlehejte do zchladnutí.
Opatrně vmíchejte opatrně likér promíchaný s mascarpone a krémově ušlehanou šlehačku.
Piškoty namočené v kávě navrstvěte střídavě s krémem do širších pohárů nebo misek.
Nakonec vše posypte kakaem a nechte v chladu dobře vychladit a ztuhnout.
Bramborové tiramisu
Co budete potřebovat:
300 g vařených oloupaných brambor
1 sáček dětských piškotů
100 g sýru mascarpone
100 g cukru
2 dl mléka
1 vejce
1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
0,5 dl uvařené a vychladlé silné kávy
2 lžíce kakaa
Postup:
Žloutek a pudinkový prášek rozmícháme v polovině mléka.
Zbylou polovinu mléka přivedeme k varu.
Pudinkovou směs se žloutkem vlijeme do vroucího mléka a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Krém přelijeme do kovové mísy, postavíme do nádoby se studenou vodou a zchladíme.
Do mísy nastrouháme brambory, přidáme cukr, vychladlý krém, mascarpone a důkladně promícháme.
Na závěr vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
Připravený krém nalijeme do vhodné formy ve vrstvě silné asi 2 cm. Na povrch rozložíme vrstvu piškotů, pokapeme je kávou a přelijeme další vrstvou krému.
Krém poklademe opět piškoty, potřeme je zbylým krémem a hustě posypeme kakaem.
Hotové tiramisu uložíme do chladničky a necháme alespoň 8 hodin odležet a ztuhnout.
#clanek|3522654|3522651#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!