Svěží pohár s medovými jahodami

Co budete potřebovat: 1 balení zmrzliny, 300 g jahod, 3 lžíce medu, mátu na ozdobu

Postup:

1. Jahody očistíme, omyjeme a necháme odkapat. Čtyři sklenice na poháry necháme vychladit v mrazničce.

2. Dvě třetiny jahod vložíme do mixéru, přidáme med a vše rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou přecedíme přes jemný cedník.

3. Do vychlazených pohárů rozlijeme jahodovou omáčku, rozdělíme do nich zmrzlinu a ozdobíme zbylými jahodami a mátou.

Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami

Co budete potřebovat: 3 žloutky, 150 g másla, 150 g cukru, 100 g bílého chřestu, 100 g jahod, 100 ml portského vína, 2 lžíce medu, 1 lžíci octu Balsamico

Postup:

1. Bílý chřest očistíme, oloupeme a rozvaříme v troše cukrového sirupu. Smetanu s cukrem a vanilkou svaříme a scedíme na žloutky, vrátíme do hrnce a necháme lehce přejít varem. Přidáme rozmixovaný chřestový rozvar.

2. Nevaříme. Ve zmrzlinovači umícháme zmrzlinu.

3. Jahody nakrájíme na kousky a marinujeme ve svaru z portského vína, cukru a medu.

4. Zmrzlinu podáváme přelitou balsamikem a s trochou zeleného čerstvého chřestu.

Tip Kafe.cz:

  • Chřestová zmrzlina – že to zní zvláštně? Nejlepší bude recept vyzkoušet a pak se rozhodnout, zda jde o úlet nebo mimořádný kulinářský zážitek.

Domácí malinová zmrzlina

Co budete potřebovat: 4 hrnky malin, 4 lžičky moučkového cukru, 1 hrnek vody

Postup:

1. Ve vhodné vyšší nádobě smícháme maliny s moučkovým cukrem a vodou a rozmixujeme je tyčovým mixérem.

2. Směs nalijeme do plastové nádoby, uzavřeme ji víčkem a necháme v mrazničce zmrznout.

3. Zmrzlou směs rozlámeme na kusy, znovu ji rozmixujeme tyčovým mixérem, rozdělíme do pohárů, podle chuti ozdobíme (malinami, cukrářskými piškoty apod.) a podáváme.

Růžová zmrzlina

Co budete potřebovat: 500 ml smetany na šlehání, 5 žloutků, 150 g cukru, 2 velké hrsti růžových plátků

Postup:

1. Smetanu ohřejeme těsně pod bod varu a vhodíme do ní růžové plátky. Pár jich necháme stranou na ozdobení. Necháme chvilku prochladnout a pak smícháme v míse dohromady s ostatními přísadami.

2. Mísu dáme nad páru a šleháme, dokud se nezačne tvořit řídký krém. Sundáme z páry a ještě chvíli mícháme, aby se nevytvořil škraloup.

3. Vychlazený krém dáme do strojku na výrobu zmrzliny a vytvoříme zmrzlinu. Dozdobíme zbylými korunními plátky, můžeme podávat s piškotem nebo sušenkou. Neochucujeme žádnými výraznými přísadami, abychom růžové aroma nepotlačili.