Čokoládová roláda plněná tvarohem

Co budete potřebovat: 4 žloutky, 110 g moučkového cukru, 110 g másla, 110 g strouhaných piškotů, 50 g strouhané čokolády nebo 2 lžíce kakaa, vanilkový cukr, čokoládu; na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, kousek másla, nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu, vanilkový cukr

Postup:

1. Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Přidáme rozemleté piškoty a nastrouhanou čokoládu (nebo kakao) a dobře promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, uhladíme ho, vložíme do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 12 minut. Zda je těsto upečené, poznáme vpíchnutím špejle do středu těsta. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá.

2. Ještě teplý upečený plát překlopíme na vlhkou utěrku, opatrně z něj stáhneme pečicí papír, plát pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.

3. Mezitím připravíme tvarohovou náplň. V míse rozmícháme měkký tvaroh s vejci, citronovou kůrou a malým kouskem změklého másla na hladký krém, který podle chuti osladíme vanilkovým cukrem.

4. Vychladlý upečený plát rozvineme, potřeme připravenou tvarohovou náplní a znovu svineme do rolády, kterou posypeme vanilkovým moučkovým cukrem a kousky čokolády.

Kafe.cz radí:

  • Pravý vanilkový cukr (ne jeho umělou náhražku s vanilinem) si snadno připravíte doma. Stačí, když do sklenice s cukrem (moučkovým nebo krupicovým, podle toho, jaký potřebujete) vložíte rozříznutý vanilkový lusk, dobře sklenici uzavřete a necháte takto několik dnů stát.

Piškotová roláda s pikantními dušenými jablky

Co budete potřebovat: 2 vejce, 60 g cukru, 50 g hladké mouky, 20 g solamylu, špetku soli; na náplň: 3 jablka, 2 dcl bílého vína, 1 balíček vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru, 1 lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru

Postup:

1. V míse vyšleháme žloutky s třetinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevna. Postupně vešleháme zbylý cukr a vyšleháme tuhý sníh. Postupně do něj vmícháme střídavě žloutkovou pěnu a prosátou mouku smíchanou se solamylem.

2. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut dozlatova. Plát těsta necháme lehce zchladnout, překlopíme ho na čistou vlhkou utěrku, stáhneme z něj papír na pečení, plát i s utěrkou stočíme do rolády a necháme vychladnout.

3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kostičky. V kastrolu svaříme víno s cukrem, přidáme polovinu jablek a rozvaříme je. Pak přidáme zbylá jablka, šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a trochu vody a krátce podusíme. Za stálého míchání přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný v 0,5 dl vody a mícháme do zhoustnutí.

4. Piškotový plát rozbalíme, potřeme ho připravenou jablečnou náplní, stočíme do rolády, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme alespoň 2 hodiny v chladu rozležet.

Kafe.cz radí

  • Roládu před podáváním nakrájejte na řezy a každý ještě ozdobte ušlehanou šlehačkou nebo kapkou červené zavařeniny.

Kokosová roláda

Co budete potřebovat: 400 g mletých sušenek (např. Bebe), 200 g moučkového cukru, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, trošku mléka (obyčejného nebo kokosového); na náplň: 170 g mletého kokosu, 120 g bílé čokolády, 120 g moučkového cukru, 120 g másla, 100 g ovocného želé

Postup:

1. Mleté sušenky smícháme s cukrem, rumem a kakaem, přidáme mléko a vypracujeme tužší těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout.

2. Mezitím připravíme náplň. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Přidáme kokos a rozpuštěnou bílou čokoládu a promícháme. Odleželé těsto znovu propracujeme a rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát, potřeme ho náplní, poklademe proužky ovocného želé a stočíme pomocí fólie do rolády.

3. Pevně ji zabalíme do fólie a necháme do druhého dne v chladu ztuhnout. Před podáváním nakrájíme roládu tenkým pevným nožem na plátky.

Teplá kynutá roláda s mákem a povidly

Co budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli, 100 ml mléka, 3 lžíce moučkového cukru, hrst máku, hrst moučkového cukru, máslo, švestková povidla

Postup:

1. V polovině dávky vlažného mléka rozmíchejte droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Prosetou mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky rozkvedlané ve zbylém mléce a vzešlý kvásek smíchejte a vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho čistou utěrkou, dejte kynout 1 hodinu a během kynutí těsto jedenkrát přepracujte.

2. Na pomoučeném vále z vykynutého těsta vyválejte plát, který potřete povidly (rozmíchanými v trošce vody nebo rumu) a zaviňte do rolády. Tu zabalte do čisté a pomoučené utěrky, na koncích převažte a vařte v páře nad vroucí vodou ve velkém hrnci a pod poklicí 10 - 15 minut. Do rolády zapíchněte špejli nebo párátko a když se na ni nebude lepit těsto, znamená to, že je hotové.

3. Roládu vyndejte z utěrky a nakrájejte nití na plátky. Každou porci posypte mletým mákem smíchaným s cukrem a přelijte rozpuštěným máslem nebo sádlem.

Kafe.cz radí:

  • Roládu můžete také posypat nastrouhaným perníkem.

Mohlo by vás také zajímat: Muffiny pro děti