Hruškový koláč s mandlovým krémem

Co budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 125 g cukru, 125 g másla, 1 vejce, špetku soli, 150 g moučkového cukru, 150 g mletých mandlí, 1 lžíci smetany, 2 vejce, 1 lžíci rumu, 4 hrušky, 1 lžíci vanilkového cukru, 1 balení žlutého dortového želé, 1 hrnek vody nebo hruškové šťávy, citron

Postup:

1. Změklé máslo s cukrem a solí utřete do pěny, přimíchejte vejce a prosetou mouku. Hmotu přendejte na vál a rukama vypracujte hladké těsto. Přiklopte ho a nechte hodinu odpočinout.

2. Moučkový cukr smíchejte s mletými mandlemi, smetanou, rumem a rozšlehanými vejci. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokapte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.

3. Těsto vyválejte na kulatou placku a vložte ji do vymazané koláčové formy s vyšším okrajem. Na ni natřete náplň, povrch poklaďte plátky hrušek a posypte vanilkovým cukrem. Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte dozlatova (asi 45 minut).

4. Dortové želé smíchejte s vodou nebo hruškovou šťávou a připravte podle návodu. Upečený koláč nechte vychladnout a polijte ho vlažným želé. Uložte do chladu, aby želé ztuhlo, a potom koláč nakrájejte na dílky.

Pečené hrušky v tvarohovém těstě

Co budete potřebovat: 125 g měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 25 g měkkého másla, ½ vejce, ½ žloutku, ¼ balíčku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíci krupice, špetku soli, mouku, zbytek vajíčka rozšlehaného s trochou zakysané smetany na potření, parmazán na posypání; na náplň: 4 hrušky, 200 g sýru Brie, 20 g hořké čokolády, 1 lžičku červené kari pasty; na omáčku: 100 g brusinkového kompostu, 100 ml červeného vína, 1 lžíci cukru, 1 lžíci medu

Postup:

1. V míse smícháme tvaroh s máslem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, krupičku, vejce, žloutek a špetku soli a vše opatrně promícháváme vařečkou, dokud se suroviny nespojí a těsto nezačne tuhnout. Propracujeme ho rukama na pomoučeném válu, až vznikne pružné těsto, které rozválíme na plát a nakrájíme na dlouhé tenčí proužky.

2. Z omytých hrušek kulatým vypichovačem odspodu odstraníme jádřinec, otvor vytřeme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s curry pastou, naplníme sýrem a obtočíme proužkem tvarohového těsta.

3. Povrch potřeme vejcem se smetanou a posypeme parmazánem, hrušky přeložíme na plech s papírem na pečení a zapečeme při 220 °C. Když těsto ztuhne, snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme ještě 15 minut.

4. Víno svaříme s cukrem a medem do zhoustnutí, vmícháme kompot, převaříme a odstavíme z ohně. Hrušky rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou a ihned podáváme.

Tvarohový koláč s hruškami

Co budete potřebovat: 260 g hladké mouky, 125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíci studené vody, špetku citronové kůry, špetku soli, 1 lžíci másla; na náplň: 400 g měkkého tvarohu, 3 hrušky, 150 g bílého jogurtu, 2 vejce, 75 g cukru, 70 g třtinového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, ½ lžičky strouhané citronové kůry

Postup:

1. Na vál prosejeme mouku s cukrem, uprostřed utvoříme důlek, nakrájíme do něj změklé máslo, přidáme špetku soli a citronové kůry, žloutek a lžíci vody a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odležet v chladu.

2. V míse smícháme tvaroh s jogurtem. Vejce vyšleháme s oběma druhy cukru a vmícháme je do jogurtové hmoty. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je podélně na šestiny a smícháme s citronovou kůrou a šťávou.

3. Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát a vyložíme jím pekáček lehce vymazaný máslem. Na těsto nalijeme jogurtovou náplň a rozložíme na ni nakrájené hrušky. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na 150 °C a koláč dopečeme ještě 20 minut dozlatova.

Tip Kafe.cz:

  • Místo hrušek můžete koláč poklást půlkami meruněk nebo broskví, případně plátky oloupaných jablek, pokaždé bude vynikající.

Francouzský hruškový páj

Co budete potřebovat: 4 hrušky, 1 citron, 150 g měkkého tvarohu, 3 lžíce mléka, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 ml oleje, 320 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva

Postup:

1. Hrušky oloupejte a nakrájejte na osminky, ihned je zakapejte citronovou šťávou, aby nehnědly.

2. V míse rozmíchejte měkký tvaroh s mlékem, vanilkovým a moučkovým cukrem, vejci, olejem, polohrubou moukou promíchanou s práškem do pečiva, lžičkou citronové kůry a šťávou z 1/2 citronu.

3. Těsto důkladně vymíchejte a nalijte do pečicího papíru vyložené koláčové formy o průměru cca 30 cm.

4. Poklaďte hruškami, které mírně vtlačte do těsta. Formu vložte do předehřáté trouby a zvolna upečte.