TOP recepty: Dobroty pro děti

archiv

O víkendu si naši pozornost zaslouží hlavně děti. Udělejte jim proto radost a upečte jim výborný dortík. Dobrou chuť a krásný Den dětí.

Ptačí hnízdo

Co budete potřebovat: na korpus: ¾ hrnku kakaa, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru, 1,5 lžičky jedlé sody, ¾ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ¾ lžičky soli, 2 velká vejce, ¾ hrnku podmáslí nebo polotučného mléka, ¾ hrnku teplé vody, 3 lžíce oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu; na krém: 200 g krémového sýru (Lučina nebo Philadelphia), 160 g másla, 1 lžíci kypřicího prášku, špetku soli, 200 g tmavé čokolády, 190 g zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru; na hnízdo: 30 g čokolády na vaření, 2 lžičky másla, 30 kusů velkých slaných tyčinek, 1 hrst slaných minipreclíků, 3 kusy marcipánu nebo potahovací hmoty; kromě toho: máslo, kakaový prášek a cukrářské zdobení

Postup:

1. Na korpus prosejeme do mísy kakao s moukou, přidáme cukr, sodu, prášek do pečiva a sůl a promícháme. Do směsi vešleháme vejce, podmáslí, teplou vodu, olej a vanilkový extrakt a šleháme pomocí elektrického šlehače asi 4 minuty.

2. Těsto nalijeme do máslem vymazané a kakaem vysypané kulaté formy o průměru asi 17 cm, vršek zakryjeme fólií, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 45 - 50 minut. Upečený korpus necháme 15 minut prochladnout, pak ho vyklopíme z formy a necháme dnem vzhůru vychladnout.

3. Mezitím připravíme krém. V míse vyšleháme krémový sýr pokojové teploty a změklé máslo, až vznikne hladký krém. Přimícháme do něj kakao se špetkou soli, pak rozpuštěnou zchladlou čokoládu a zakysanou smetanu a nakonec cukr.

4. Vychladlý korpus na vrchu seřízneme do roviny (odkrojenou části si uschováme) a podélně ho rozkrojíme na tři pláty. Z krému oddělíme asi 4 lžíce. Zbylým krémem potřeme spodní plát, zakryjeme ho prostředním plátem, také ho potřeme a zakryjeme posledním plátem. Krémem pak potřeme vršek i strany dortu a krém dobře uhladíme širokou stěrkou (hlavně po stranách).

5. Oddělenou část krému naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a podél spodní strany nastříkáme po obvodu dortu malé kuličky, které lehce protáhneme. Dort pak necháme ztuhnout v chladu.

6. Mezitím si připravíme hnízdo. Rozlámanou čokoládu krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě a rozmícháme s máslem na hladkou polevu (měla by být hodně řídká). Tyčinky rozlámeme přibližně na třetiny a preclíky na poloviny.

7. Na prkénko si položíme čtverec papíru na pečení a nakreslíme na něj kruh o průměru asi 14 cm. Kousky tyčinek a preclíků potíráme polevou a postupně je skládáme do kruhu do tvaru hnízda (nejdříve vyplníme i střed a pak už stavíme hnízdo jen po obvodu do výšky). Hotové hnízdo necháme ztuhnout v chladu.

8. Z odložené části korpusu vyřízneme tři kousky tvaru a velikosti malého vejce. Potáhneme je marcipánem nebo potahovací hmotou a dotvarujeme. Zbytek korpusu rozdrobíme a vejce v drobcích obalíme, abychom dosáhli kropenatého efektu.

9. Ztuhlé hnízdo opatrně přeneseme na dort a vložíme do něj marcipánová vajíčka. Nakonec dort dozdobíme drobnými kvítky, které přilepíme pomocí zbytku čokoládové polevy (můžeme je koupit už hotové nebo je vymodelujeme z kousku potahovací hmoty či marcipánu).

Tip Kafe.cz:

  • 1 hrnek = 250 ml
  • Pokud nemáte vhodnou malou formu na dort, nalijte těsto na dva hlubší plechy vyložené papírem na pečení (doba pečení je pak kratší, asi 20 minut). Z každého plátu pak vykrojte jeden kruh a jeden půlkruh a poskládejte z nich dort - dole bude celý kruh, uprostřed dva půlkruhy a nahoře opět celý kruh.

 

Celý program

2008 - 2016 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena