Ořechový dort s hnědým krémem

Co budete potřebovat: 7 vajec, 250 g moučkového cukru, 130 g polohrubé mouky, 130 g mletých ořechů, 100 g čokolády na vaření; na krém: 1 kakaový pudinkový prášek, 250 ml vody, 150 g cukru, 200 g másla, 1 lžíci rumu, 1 lžičku spařené kávy, 2 žloutky; na ozdobu: vlašské ořechy, cukrářské zdobení

Postup:

1. Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přimíchejte prosetou mouku a mleté ořechy a těstem naplňte vymazanou a vysypanou dortovou formu. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte korpus (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené).

2. Nechte ho vychladnout, vyndejte z formy a podélně rozkrojte. Z vody, cukru a pudinkového prášku uvařte hladký pudink a nechte ho za občasného promíchání vychladnout. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Když trochu vychladne, utřete ji se změklým máslem. Postupně přišlehávejte pudink, přidejte rum, kávu (a žloutky) a ušlehejte hladký krém.

3. Částí krému naplňte dort, zbytkem potřete povrch a boky a dozdobte celými ořechy, cukrovým sypáním nebo hoblinkami bílé čokolády podle vlastní fantazie.

Perníkové bábovičky s ořechy a rozinkami

Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce medu, 150 g cukru, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 lžičku citronové kůry, 1 lžičku pomerančové kůry, mléko, 2 lžíce oleje, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 hrst rozinek, tmavou čokoládovou polevu, 1 lžíci mandlových lupínků na ozdobu, 1 lžíci různě barevných želatinových bonbonů

Postup:

1. Žloutky utřete s cukrem a medem do pěny. Mouku prosejte a smíchejte s práškem (a kořením), citronovou a pomerančovou kůrou a ořechy. Sypkou směs postupně vmíchejte do žloutkové pěny, přimíchejte olej a podle potřeby zřeďte mlékem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do těsta.

2. Formičky na bábovičky důkladně vymažte a vysypte moukou. Naplňte je do 2/3 těstem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte.

3. Nechte bábovičky trochu vychladnout a vyklopte. Když jsou úplně vychladlé, potřete je čokoládovou polevou a ozdobte nahrubo nasekanými ořechy nebo mandlovými lupínky a pokrájenými želé bonbony.

Sváteční ořechové řezy

Co budete potřebovat: 6 vajec, 180 g cukru, 130 g polohrubé mouky, ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 100 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce rumu, 1 balení piškotů, tmavou čokoládovou polevu, hrst ořechů na ozdobu

Postup:

1. Žloutky utřete s cukrem do pěny. Mouku prosejte s práškem do pečiva a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouku a sníh střídavě zamíchejte do žloutkové pěny. Těsto vylijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

2. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny, přidejte rum, kakao a ořechy a vymíchejte krém. Piškoty rozdrťte na hrubší drobky.

3. Upečenou a vychladlou placku potřete krémem, posypte piškotovými drobky, polijte čokoládovou polevou a ozdobte ořechovými jádry. Moučník dejte do chladu rozležet a potom nakrájejte na řezy.

Kafe.cz radí:

  • Pokud chcete mít zákusek ještě ořechovější, drcené piškoty smíchejte půl na půl s hrubě posekanými ořechy.

Ořechový závin z bramborového těsta

Co budete potřebovat: 350 g vařených a oloupaných brambor, 180 g polohrubé mouky, 90 g rozpuštěného másla, 30 g cukru, ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, špetku soli; na náplň: 100 g mletých lískových ořechů, 60 g hořké čokolády, 40 g másla, 3 lžíce cukru, 2 lžíce strouhanky, 1 lžičku mleté skořice; na potření: vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíci medu

Postup:

1. Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidáme cukr a mletou skořici a mícháme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypeme do mísy a necháme zchladnout.

2. Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujeme těsto. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a posypeme ho připravenou náplní (asi 3 lžíce náplně si necháme na závěrečné posypání). Na náplň jemně nastrouháme hořkou čokoládu, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočíme do závinu a konce těsta k sobě přimáčkneme.

3. Závin potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme zbylou nádivkou, vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme ho dozlatova (asi 35 minut).

Kafe.cz radí:

  • Máte-li rádi jablečnou náplň, potřete plát těsta lehce máslem, rozprostřete na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypejte je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem, případně ještě pokapejte rumem a vše zasypejte strouhankou lehce osmahnutou na troše másla.