Ledová káva s třešňovicí
Co budete potřebovat: 800 ml silné a vychlazené kávy, 4 lžíce třešňovice, 2 lžíce cukru, 100 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový cukr, 8 porcí karamelové zmrzliny, 2 lžíce čokoládových hoblinek, 8 koktejlových třešní, 4 trubičky na ozdobu
Postup:
1. Vychladlou kávu smícháme s cukrem a třešňovicí.
2. Smetanu vyšleháme s vanilinovým cukrem. Do vyšších pohárů dáme po dvou kopečcích zmrzliny a tu zalijeme kávou s třešňovicí.
3. Šlehačku nastříkáme v silné vrstvě na kávu. Poháry ozdobíme čokoládovými hoblinkami, třešněmi a trubičkami. Ihned podáváme.
Ledová káva - Granita di café
Co budete potřebovat: 500 ml silné kávy, 7 g cukru, 250 ml smetany na šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžičku kakaa
Postup:
1. V silné horké kávě (nejlépe espresu) rozpusťte cukr a vlažnou pak nechte v ledničce vychladit.
2. Poté kávu nalijte do ploché formy na led bez mřížky a dejte do mrazničky. Ledovou krustu, která se po chvíli na kávě utvoří, rozdrťte lžící a po chvíli totéž opakujte tak dlouho, dokud se tekutina nepromění na krystalickou tříšť.
3. Mezitím dejte do ledničky vychladit nádobu na šlehání a poté v ní s cukrem ušlehejte smetanu. Do sklenic dejte krystaly kávy, na ně navrstvěte šlehačku a její povrch poprašte kakaem.
Kávové mojito
Co budete potřebovat: 1 limetku, třtinový cukr podle chuti, 1 šálek silné kávy, 1 snítku máty, ledovou tříšť, 1 lžíci cukru
Postup:
1. Uvařte šálek silné kávy a nechte ho vychladnout.
2. Sklenici na okraji potřete citronovou šťávou, namočte do krystalového bílého cukru. Do sklenice dejte několik koleček limetky, zbylou šťávu do ní vymačkejte, přidejte třtinový cukr, mátu a rozmíchejte.
3. Přisypte led, zalijte studenou kávou a ozdobte snítkou máty.
Ledové cappuccino
Co budete potřebovat: 250 ml silné vychlazené kávy, 200 ml studeného mléka, 80 ml kávového likéru, 8 kopečků vanilkové zmrzliny, 100 ml smetany na šlehání, 8 plátků pomeranče na ozdobu, 1 hrst nastrouhané pomerančové kůry, 1 hrst čokoládových hoblinek
Postup:
1. Kávu dobře vyšleháme s mlékem a kávovým likérem.
2. Do pohárů dáme po dvou kopečcích vanilkové zmrzliny a přidáme vyšlehané cappuccino.
3. Ozdobíme vyšlehanou šlehačkou, čokoládovými hoblinkami, pomerančovou kůrou a plátky pomeranče.
Čokolixír
Co budete potřebovat: 80 g mléčné čokolády, 60 g hořké čokolády, 60 g bílé čokolády, 200 ml hotového vanilkového pudinku, 300 ml mléka, 120 ml smetany, 80 ml kávy, 2 lžíce melasy nebo lesního medu, 120 ml ořechového likéru, 1 lžíce cukru
Postup:
1. Smetanu svaříme s cukrem, přimícháme kávu a rozpuštěnou hořkou čokoládu a necháme vychladit.
2. 1 dl mléka svaříme s melasou, necháme trochu prochladnout, vmícháme rozpuštěnou mléčnou čokoládu a pudink a necháme vychladit.
3. Zbylé 2 dl mléka zahřejeme na teplotu 50 °C, rozmícháme v něm rozpuštěnou bílou čokoládu a ořechový likér a také necháme vychladit.
4. Všechny tři vychlazené čokoládové krémy každý zvlášť rozmixujeme a střídavě je nalijeme do čtyř sklenic tak, aby se vrstvy nepromíchaly.