Noky se sušeným ovocem

Co budete potřebovat: 500 g bramborových noků, sušené ovoce podle chuti (třeba 100 g fíků, 100 g meruněk, 90 g datlí, 90 g švestek), 80 g cukru, 2 lžíce rumu, 5 kusů hřebíčku, citronová kůra ze ¼ citronu, ½ lžičky mleté skořice, 100 g nasekaných vlašských ořechů opečených na másle; na kokosovou omáčku: 250 ml mléka, 3 žloutky, 100 ml kokosového mléka, 2 lžíce cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu maizena, 4 kusy kardamomu, špetku soli

Postup:

1. V kastrolu svaříme asi 5 dl vody s cukrem, citronovou kůrou a hřebíčkem. Přidáme nahrubo překrájené fíky s meruňkami a vaříme zvolna asi 20 minut. Pak přidáme nakrájené švestky s datlemi a vaříme, dokud ovoce nezměkne (nenecháme ho ale rozvařit). Na závěr ovoce dochutíme rumem a skořicí.

2. Noky uvaříme podle návodu, scedíme a přimícháme do kastrolu s ovocem. Rozdělíme je na talíře, posypeme je opečenými ořechy a doplníme kokosovou omáčkou.

3. Kokosová omáčka: Kokosové mléko a 1,25 dl obyčejného mléka se špetkou soli a celým kardamomem přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vaříme zvolna asi 15 minut. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky s maizenou, směs přimícháme do mléčné směsi a mícháme do zhoustnutí. Na závěr přimícháme cukr a omáčku odstavíme z ohně.

Noky s vepřovou panenkou a špenátem

Co budete potřebovat: 500 g vepřové panenky, 500 g listového špenátu, 500 g bramborových noků, 125 ml smetany, 2 jarní cibulky, stroužek česneku, mletou papriku, sůl, pepř, olivový olej

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme na pánvi s olejem. Když se zatáhne, osolíme ho, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, nakrájené cibulky a papriku a dusíme doměkka.

2. K měkkému masu přidáme špenát (čerstvý předem spaříme horkou vodou), smetanu a noky, promícháme a na mírném ohni společně krátce povaříme.

Špenátové nočky se slaninou a sýrem

Co budete potřebovat: 100 g anglické slaniny, 2 balení špenátových noků, 2 lžíce olivového oleje, 1 cuketu, 200 g cherry rajčátek, 200 g sýru Mozzarella, pepř, sůl, bazalku

Postup:

1. Těstovinové nočky vložte do vroucí osolené vody, vařte 3 minuty a sceďte.

2. Slaninu nakrájejte na tenké plátky, opečte na pánvi, dejte ji stranou, tuk odstraňte z pánve a dejte na ni olej. Do horkého oleje nasypte nakrájenou cuketu, překrájená rajčátka, lehce opečte, osolte, opepřete, posypte bazalkou a promíchejte s nočky.

3. Rozdělte na talíře, přidejte plátky slaniny a posypte hrubě nastrouhaným sýrem.

Krupicové noky v jahodové omáčce

Co budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 60 g dětské krupice, 50 g másla, 2 lžíce mléka, špetku soli, 2 lžíce moučkového cukru; na omáčku: 400 g mražených jahod, 10 g cukru, 1 lžičku kukuřičné moučky maizena

Postup:

1. V misce utřeme žloutky se změklým máslem, vmícháme tvaroh, mléko, krupičku a špetku soli a nakonec opatrně tuhý sníh ušlehaný z bílků. Z takto připravené hmoty vykrajujeme lžící nočky a vpouštíme je do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu (asi za 5 - 8 minut), jsou hotové. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme odkapat.

2. Jahody nasypeme do kastrůlku, pocukrujeme a necháme chvíli stát. Pak je přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme 8 - 10 minut. Na poslední minutu přilijeme k jahodám škrob rozmíchaný se 3 lžícemi vody.

3. Omáčku rozdělíme do talířů, přidáme nočky a podle chuti každou porci ještě posypeme cukrem.

#clanek|3521529|3521524|3521505#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!