Tipy na rychlou a vynikající večeři: NOKY NA ČTYŘI ZPŮSOBY

Hledáte inspiraci na rodinnou a rychlou večeři? Pak vyzkoušejte jeden z našich chutných receptů na domácí noky. Opravdu si pochutnáte.

Noky se sušeným ovocem

Co budete potřebovat: 500 g bramborových noků, sušené ovoce podle chuti (třeba 100 g fíků, 100 g meruněk, 90 g datlí, 90 g švestek), 80 g cukru, 2 lžíce rumu, 5 kusů hřebíčku, citronová kůra ze ¼ citronu, ½ lžičky mleté skořice, 100 g nasekaných vlašských ořechů opečených na másle; na kokosovou omáčku: 250 ml mléka, 3 žloutky, 100 ml kokosového mléka, 2 lžíce cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu maizena, 4 kusy kardamomu, špetku soli

Postup:

1. V kastrolu svaříme asi 5 dl vody s cukrem, citronovou kůrou a hřebíčkem. Přidáme nahrubo překrájené fíky s meruňkami a vaříme zvolna asi 20 minut. Pak přidáme nakrájené švestky s datlemi a vaříme, dokud ovoce nezměkne (nenecháme ho ale rozvařit). Na závěr ovoce dochutíme rumem a skořicí.

2. Noky uvaříme podle návodu, scedíme a přimícháme do kastrolu s ovocem. Rozdělíme je na talíře, posypeme je opečenými ořechy a doplníme kokosovou omáčkou.

3. Kokosová omáčka: Kokosové mléko a 1,25 dl obyčejného mléka se špetkou soli a celým kardamomem přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vaříme zvolna asi 15 minut. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky s maizenou, směs přimícháme do mléčné směsi a mícháme do zhoustnutí. Na závěr přimícháme cukr a omáčku odstavíme z ohně.

 

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena