ŠTRÚDL 3x JINAK: Jogurtový, tažený a bramborový! To musíte vyzkoušet!

Právě panuje ideální doba na štrúdl nebo chcete-li záviny všeho druhu! My pro vás máme tři netradiční, ale přesto vynikající recepty. Vyzkoušejte odlehčený jogurtový závin, nebo klasický tažený závin, případně závin z bramborového těsta.

Závin z jogurtového těsta s jablky a hruškami

Co budete potřebovat:

Na těsto:
150 ml bílého jogurtu
140 g hery
300 g hladké mouky
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva
vejce s troškou mléka na potření
moučkový cukr na posypání

Na náplň:
asi 400 g jablek
400 g hrušek
skořice
cukr krystal
hrst strouhanky

Postup:

  • Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte na plátky nakrájenou heru.
  • Kulatým nožem zapracujte jogurt a žloutek a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout.
  • Jablka a hrušky oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky.
  • Těsto rozdělte na tři stejně velké části a na pomoučeném vále vyválejte z každé tenký plát. Každý plát postupně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, posypte ho nasucho opraženou strouhankou, cukrem a skořicí.
  • Do středu plátu podélně nasypte směs ovoce.
  • Jednu stranu přeložte přes ovoce, těsto potřete vejcem rozkvedlaným s troškou mléka, přes ně přeložte protější stranu a opět potřete vejcem. Záviny postupně upečte v předehřáté troubě při 180 °C.
  • Po vychladnutí je nakrájejte na řezy a pocukrujte.

 

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena