Češi jsou národ milující letní grilovačky s přáteli a rodinou. A proto vám přinášíme 5 různých a chutných receptů, kterými ohromíte i největšího gurmána.

Grilovaný losos v sezamu

Co budete potřebovat: 6 plátků čerstvého lososa po 150 g, 800 g lilku, 50 g česneku, 100 g sezamových semínek, 50 g opražených piniových ořechů, šťávu z 1 citronu, sladkolistou petržel, kmín, pepř, sůl

Postup:

1. Předehřejte gril nebo horkovzdušnou troubu na 160 °C. Kousky ryby osolte, opepřete a pečlivě obalte v sezamu. Vložte do pekáčku nebo na grilovací fólii a zhruba 10 minut pečte.

2. Poté na gril nebo do trouby vložte rozpůlené lilky. Po 25 minutách z nich lžící vyškrabejte dužninu a spolu s ostatními přísadami ji rozmixujte na jemnou pastu. Tou pak přelijte pečeného lososa a podávejte.

Grilovaný hermelín s levandulí

Co budete potřebovat: 4 kusy hermelínu na gril, 1 svazek čerstvé levandule, čerstvě mletý bílý pepř, 4 lžíce olivového oleje

Postup:

1. Na čtverce alobalu kápneme trochu olivového oleje a položíme cca 3 květenství levandule.

2. Přidáme hermelín, navrch dáme ještě lístky levandule nebo další květenství. Alobal zabalíme do balíčku, aby sýr nevytekl, a dáme grilovat.

3. Grilujeme cca 10 minut, rozbalíme, odebereme byliny, posypeme špetkou čerstvého pepře a ihned podáváme.

Tip Kafe.cz:

  • Používejte nepříliš vyzrálý sýr, příliš uleželý se nejen špatně griluje, ale také přehluší chuť levandule.

Marinovaný grilovaný ananas po thajsku

Co budete potřebovat: 1 ananas, 4 lžíce třtinového cukru; na marinádu: 300 ml vody, 3 lžíce třtinového cukru, mátu (nebo meduňku), limetkovou kůru ze 2 limetek, 4 kusy citronové trávy

Postup:

1. Ananas nakrájíme na menší plátky a lehce obalíme v třtinovém cukru. Na teflonové pánvi ogrilujeme plátky ananasu nasucho.

2. Všechny ingredience na marinádu necháme svařit a vychladit. Přecedíme a do tohoto rozvaru naložíme plátky grilovaného ananasu.

3. Necháme vychladit.

Grilovaná kukuřice se zelenou omáčkou

Co budete potřebovat: 4 kukuřice, 100 g lístků z sladkolisté petržele, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci koriandru, 1 lžíci drceného černého pepře, 1 lžičku octa, 1 červenou chilli papričku, sůl, pepř; na omáčku: 1 zelenou papriku, 1 lžíci pokrájených kaparů, 1 lžíci ančoviček, 2 plátky toastového chleba

Postup:

1. Připravíme marinádu: v misce smícháme olej s utřeným česnekem, nakrájenými bylinkami, pepřem, plátky chilli papričky bez semínek a solí. Klasy očistíme, položíme na alobal, potřeme marinádou a zabalíme.

2. Kukuřici grilujeme asi 20 minut. Během pečení ji pomalu otáčíme. Potom ji rozbalíme a dopečeme bez alobalu.

3. Z toastového chleba okrájíme kůrku a střídku v sekacím strojku nebo mixéru nasekáme na jemnou drť. Papriku opláchneme, zbavíme nejedlých částí a nakrájíme na větší kousky. Společně s kapary, ančovičkami, olejem a octem vše najemno nasekáme v sekacím strojku (mixéru). Nakonec vmícháme chlebovou drť, abychom omáčku zahustili a zjemnili. Omáčku ochutíme solí a pepřem.

Pikantní grilovaná kuřecí křidélka

Co budete potřebovat: 1 kg kuřecích křídel, 4 stroužky česneku, 3 lžíce medu, 8 lžic tmavé sojové omáčky, mleté chilli koření, sůl, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce zralého manga, 1 lžíci limetkové šťávy, 1 lžičku zázvorové šťávy, koriandr

Postup:

1. Do mísy dáme sojovou omáčku, prolisovaný česnek, med, chilli a sůl. Promícháme a do marinády vložíme křidélka. Důkladně zamícháme, aby byla všechna křidélka obalená. Necháme marinovat, nejlépe přes noc.

2. Ugrilujeme doměkka, tak aby kůže byla křupavá, tmavě hnědé, zkaramelizované barvy. Během pečení potíráme zbylou marinádou. Podáváme s omáčkou (všechny suroviny dobře smícháme).

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!