Jahodové omelety
Co budete potřebovat na 4 porce:
jahody 400 gramů
vejce 4 kusy
máslo 5 lžic
cukr 1 lžička
sůl 1 špetka
cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V míse rozšleháme žloutky se špetkou soli a lžičkou cukru (můžeme přidat i více cukru, chceme-li mít omeletu sladší, ale musíme dávat při pečení pozor, protože se sladší těsto snáze připaluje). Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do žloutkové pěny.
Na pánvi rozehřejeme část másla, nalijeme do ní čtvrtinu vaječné hmoty, rozlijeme ji po celé ploše pánve a necháme ztuhnout (povrch omelety by měl zůstat měkký, ale ne tekutý). Hotovou omeletu vyjmeme na talíř a stejným způsobem upečeme i zbylé tři omelety.
Každou omeletu obložíme jahodami nakrájenými na tenké plátky, přeložíme na polovinu, posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.
Šarlota s jahodami
Na 8 porcí budete potřebovat:
piškoty cukrářské 1 balíček
tyčinka ORION Jahody v čokoládě 10 kusů
tvaroh měkký 500 gramů (polotučný)
smetana zakysaná 200 gramů
želatinový ztužovač 1 balíček
cukr krupice 6 lžic
dortové želé čiré 1 balíček
jahody 250 gramů (čerstvé)
Postup přípravy
Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Po jejím obvodu střídavě rozmístěte cukrářské piškoty a půlky Jahod v čokoládě. Nezapomeňte i dno pokrýt kousky piškotů!
Želatinový ztužovač připravte dle návodu na obalu, přimíchejte do něj tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a také zbytek Jahod v čokoládě nakrájených na kousíčky.
Krémem naplňte připravenou dortovou formu. Navrch nasypte půlky jahod, přelijte dortovým želé připraveným podle návodu na obalu a dort nechte vychladit.
Tiramisu s jahodami
Na 6 porcí budete potřebovat:
mascarpone 500 gramů
piškoty cukrářské 12 kusů
cukr moučkový 110 gramů
jahody 16 kusů
žloutek 4 kusy (čerstvé)
cukrový rozvar 1,2 decilitru
likér 0,2 decilitru (ovocný, například pomerančový nebo jahodový)
Postup přípravy
V míse smícháme mascarpone se žloutky a moučkovým cukrem a pomocí elektrického šlehače zapnutého na střední rychlost vše vyšleháme do pevné pěny.
Cukrový rozvar ohřejeme a ochutíme ho likérem. Polovinu piškotů namočíme do ochuceného rozvaru (nesmí být ale rozmočené) a rozložíme je na dno vhodné formy (nejlépe čtvercové). Rozetřeme na ně polovinu připraveného krému, poklademe ho částí očištěných a nakrájených jahod a přidáme opět vrstvu zbylých namočených piškotů. Opět je zakryjeme vrstvou krému (malou část si necháme na ozdobení) a povrch uhladíme.
Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkáme na povrch. Přidáme zbylé jahody nakrájené na kousky a tiramisu uložíme nejméně na 30 minut do chladničky, aby bylo dobře vychlazené.
Jahodové tartaletky
Na 6 porcí budete potřebovat:
mouka pšeničná hladká 250 gramů
máslo 125 gramů (změklé)
cukr moučkový 50 gramů
vejce 1 kus
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká (na vál)
cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
jahody 500 gramů
mléko 3 decilitry
cukr 40 gramů
pudinkový prášek vanilkový 1 balení
smetana zakysaná 4 lžíce
Postup přípravy
Prosátou mouku smícháme s cukrem, špetkou soli a vejcem. Přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu asi 30 minut odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a formičkou z něj vykrojíme kolečka. Kulaté formičky vymažeme tukem a do každého vložíme kolečko těsta, které vymačkáme prsty po obvodu formiček až k okrajům. Těsto propícháme na dně na několika místech vidličkou, formičky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dozlatova (asi 15 minut).
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink podle návodu na obalu a po vychladnutí do něj vmícháme zakysanou smetanu.
Upečené vychladlé korpusy z těsta vyklopíme opatrně z formiček a naplníme je připraveným krémem. Očištěné jahody nakrájíme na plátky, koláčky jimi bohatě ozdobíme a před podáváním je pocukrujeme.
Jahodové sendviče
Na 4 porce budete potřebovat:
chléb toastový 8 plátků
jahody 8 kusů (větší)
pudink 100 gramů (vanilkový, uvařený)
máslo 70 gramů (rozpuštěné)
čokoláda bílá 50 gramů
cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Čtyři plátky toastového chleba lehce potřeme máslem a pak ještě tenkou vrstvou vanilkového pudinku (můžeme použít hotový kupovaný nebo doma uvařený, který před natřením na chleba dobře rozmícháme).
Jahody očistíme, nakrájíme na plátky a rozložíme je na vrstvu pudinku. Povrch posypeme nastrouhanou bílou čokoládou a lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Obložené plátky vložíme do sendvičovače lehce vytřeného máslem, zakryjeme je zbylými plátky toastového chleba, které na povrchu také potřeme máslem, sendvičovač uzavřeme a sendviče upečeme dozlatova.
Horké sendviče podle chuti ještě pocukrujeme, rozkrojíme je příčně na trojúhelníky a ihned podáváme.