A proto zeleninu necháte, ovoce necháte, luštěniny také. Ale něco přece jen vyřadit chcete a dokonce si myslíte, že musíte. Někdo se zbaví příloh, jiný zase masa a další vynechá čokoládu. To ale není správné! Ze svého jídelníčku, i když chcete zhubnout, nemusíte totiž vyřadit vůbec nic. Stačí jen jíst vyváženě v menších dávkách, 5x – 6x denně, používat kvalitní suroviny a hlavně umět si jídlo zdravě a dietně připravit.

Jak upravovat maso při dietě?

Při redukci váhy vybírejte hlavně libové maso. To zaujímá v jídelníčku velmi důležité místo. Dodáte jím tělu dostatek bílkovin, vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Maso také dokáže na delší dobu zasytit. Pozor byste si ale měli dát na jeho přípravu. Nevhodnou úpravou z něj můžete udělat kalorickou bombu.

1. Vaření v páře

Takovou přípravou zachováte v mase veškeré minerály a takto připravené maso má vysokou nutriční hodnotu a také výbornou chuť. Z páry vám nejvíce zachutnají ryby a drůbež. Výhodou také je, že spolu s masem můžete rovnou připravit i zeleninu.

2. Dušení

Dušení patří mezi nejšetrnější způsoby úpravy masa. Ze suroviny se totiž ztrácí jen minimum živin a vitaminů. K masu se navíc přidává jen voda a žádný tuk. Dusit můžete jakékoli maso…výborné je třeba libové jehněčí.

3. Pečení

Při hubnutí určitě pečte maso bez přidaného tuku, nejlépe tedy v pečicích fóliích. Připravit si tak můžete rovnou celé jídlo…maso nakrájíte na kostičky, přidáte trochu koření, zeleninu, trochu sýru a dáte zapéct ve fólii do trouby. Na pečení vybírejte ale co nejlibovější maso.

4. Vaření

Takovým způsobem je vhodné připravovat libové červené maso, jako je například hovězí, telecí, vepřové, zvěřina a podobně. Z masových vývarů jsme zvyklí připravovat polévky.

5. Grilování

Grilování masa doporučuje většina dietologů a výživových poradců. Je však potřeba maso grilovat správně. Odborníci radí používat pouze libové maso a zabránit odkapávání tuku do ohně a působení dýmu z otevřeného ohně. Maso tedy grilujte v alobalu nebo na hliníkovém tácku, vhodné je také grilování na kameni na elektrickém grilu.

KAFE.cz zjistilo

Vše má své pro i proti. Jak to? Ačkoli jsou výše uvedené způsoby zdravé, nesprávná příprava může z masa udělat zdroj energie, který se rozhodně nehodí do našeho jídelníčku. Například odkapávající tuk do otevřeného ohně způsobuje uvolňování rakovinotvorných látek, které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso. Dlouhodobé vaření masa také snižuje nutriční hodnotu jídla a utrpět může i jeho chuť.

A co nedoporučují v brněnském Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®?

  • Smažení a fritování masa: z jídla tak vytvoříte kalorickou bombu, a to zvlášť, když připravíte řízek v trojobalu a při smažení také dochází k oxidaci použitého tuku, čímž vznikají nebezpečné volné radikály; při fritování navíc vznikají agresivní transmastné kyseliny.
  • Uzení masa: a to hlavně kvůli dýmu, při jehož působení vznikají karcinogenní látky.