Pět netradičních rybízových receptů, které musíte vyzkoušet! Některé určitě neznáte!

Blíží se babí léto. Pojďme si ho „osladit“ dezerty s rybízem. Věděli jste, že rybíz je významným zdrojem vlákniny a vitaminu C?

Cheesecake s rybízem

Co budete potřebovat: 300 g červeného rybízu, 250 g sušenek Bebe, 100 g másla, 50 g drcených mandlí, 25 g cukru, 1 bílek, špetku mleté skořice, 1 balíček červeného dortového želé, 200 ml vody, máslo na vymazání; na krém: 500 g sýru Lučina, 250 g smetany na šlehání, 100 g zakysané smetany, 100 g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžíci mandlového likéru amaretto, 5 kapek mandlové esence

Postup:

1. Sušenky rozemeleme najemno a smícháme je s cukrem, skořicí a drcenými mandlemi. Přidáme změklé máslo a bílek a vše propracujeme na hladké těsto, které vložíme do vhodné dortové formy vymazané máslem.

2. Těsto vymačkáme prsty po celém dně i okrajích formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, krátce, jen několik minut zapečeme a necháme vychladnout.

3. Mezitím v míse rozmícháme lučinu se smetanou, přidáme zakysanou smetanu, oba druhy cukru, vejce a žloutky a na závěr krém ochutíme amarettem a mandlovou esencí. Krém nalijeme na vychladlý korpus ve formě a povrch uhladíme. Formu zvenku dobře utěsníme (nejlépe pomocí alobalu), postavíme do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formy, vše vložíme do trouby vyhřáté na 110 - 120 °C a v této vodní lázni pečeme 40 minut.

4. Během pečení troubu pokud možno neotevíráme, aby krém neklesl. Že je koláč hotový, poznáme poklepáním lžící na bok formy - náplň by se měla při tom třást jako želé.

5. Hotový cheesecake necháme dokonale vychladit. Dortové želé smícháme s 2 dl vody a připravíme ho podle návodu na obalu. Vmícháme omyté kuličky rybízu, necháme jej mírně zatuhnout, naneseme lžící na vychladlý dort, zlehka uhladíme a necháme dobře ztuhnout v chladu.

Kafe.cz radí:

  • Po upečení nechte cheesecake ještě vychladnout ve vypnuté troubě. Pak ho teprve zakryjte alobalem, umístěte do chladničky a po dokonalém vychlazení (nejlépe až druhý den) ozdobte rybízovou polevou.

 

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena