Netradiční silvestrovské občerstvení

www.milujivareni.cz

Budete pořádat silvestrovskou oslavu doma, ale připadá vám, že tradiční občerstvení už byste mohli nahradit něčím jiným? Máme pro vás několik tipů.

Klasické občerstvení na silvestra jsou většinou různé chlebíčky, jednohubky, obložené mísy, brambůrky, oříšky… a přiznejme si, že je to už trochu jednotvárné. Možností, jak to změnit, je přitom poměrně dost – chce to jen trochu fantazie. Vyzkoušejte třeba silvestrovské občerstvení ve španělském, mexickém nebo asijském stylu! Mnoho dalších tipů najdete na www.milujivareni.cz.

Španělský Silvestr

Španělé mají jinou kuchyni, než na jakou jsme zvyklí, a mají samozřejmě i jiné tradice. Zajímavým zvykem například je, že každou hodinu po půlnoci, kdy jsou ještě vzhůru, snědí pro štěstí v novém roce kuličku hroznového vína. Z toho je zřejmé, že v případě pořádání silvestra ve španělském stylu vám nesmí chybět hrozny…

Základem téměř všech oslav ve Španělsku jsou ale proslavené tapas, které se připravují ve velkém množství různých variant. My vám ale doporučujeme vyzkoušené krevetové nebo sépiové tapas, chutná je i bramborová tortilla. Zapomenout byste neměli ani na vynikající španělské uzeniny. V rámci zachování stylu byste měli pít španělská vína a o půlnoci si připít vynikajícím španělským sektem Cava. Pokud chcete být skutečně naprosto originální a držet se španělských tradic, pak napíchněte kuličky hroznového vína na špejle a dejte je do sklenice s šampaňským.

Silvestr jako v Mexiku

Mexická kuchyně je stále víc populární i u nás, a tak můžete silvestrovskou párty uspořádat třeba i v tomto stylu. Chutné jsou například kukuřičné tacos, do kterých si každý připravuje směs z různých ingrediencí podle své chuti. Vzhledem k naší kuchyni doporučujeme především kuřecí nebo hovězí tacos, vynikající je ale i vegetariánské s guacamole. Guacamole můžete využít i jako dip k tortilovým chipsům. Stůl ozdobte podobně jako v Mexiku papírovými květy a do místnosti můžete různě rozvěsit barevné girlandy – budete si připadat jak na mexické fiestě. 

Asijské oslavy

I v českých obchodech se už dají sehnat ingredience na asijskou kuchyni a tak další variantou silvestrovských oslav může být večer v asijském stylu. Všem budou zcela jistě chutnat třeba vlastnoruční závitky z rýžového papíru. Na hostiteli je, aby připravil různé druhy náplní, jejich rozprostření na jedlý papír a rolování si už každý udělá sám. K závitkům je ideální dip ze sojové omáčky a burákového másla nebo pikantní rybí omáčka. V podobném stylu jsou i domácí sushi. Na přípravu je možné zakoupit i speciální soupravy na přípravu sushi. Dokonalou asijskou atmosféru vytvoříte s barevnými lampiony. 

Silvestrovské recepty ze světa

V sousedním Německu po půlnoci pro štěstí v novém roce jedí kysané zelí, v Itálii zase stejně jako my čočku. Mnohem zajímavější silvestrovské a novoroční lahůdky ale mají například ve Francii nebo dokonce i v Rusku.

Francouzský tatarák z lososa

Rychlý, jednoduchý na přípravu a velmi chutný…

Suroviny

  • 200 gramů filetů z lososa
  • 1 cibule bílá
  • 1 cibule červená
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
  • 1 kávová lžička hořčice dijonské
  • 1 kávová lžička hořčice plnotučné
  • pepř černý mletý a sůl

Postup:

Steak z lososa bez kůže a kostí jemně naškrábete a maso pak smícháte v míse s najemno nakrájenou bílou i červenou cibulí - cibule nemusíte použít celé, záleží na vaší chuti. Po lžičkách přimícháte oba druhy hořčice, směs osolíte, opepříte a vidličkou dobře promícháte. Tatarák nakonec ochutíte citrónovou šťávou. Ideální je k němu francouzská bageta. 

Jednohubky z vajec s kaviárem podle ruské kuchyně

Snadné jednohubky, které budou chutnat každému

Suroviny

2 polévkové lžíce kaviáru

6 vajíček

1 pórek

1 paprika červená

paprika červená pálivá

pepř bílý a sůl

Postup

Vejce uvaříte natvrdo. Z papriky odstraníte jadérka a nakrájíte ji na co nejmenší kousky. Podobně nakrájíte i pórek.

Pod tekoucí studenou vodou vychladlá vajíčka oloupete, příčně je rozpůlíte a položíte na talíř – samozřejmě žloutkem nahoru. Aby dobře stála, kousek na spodní straně odřízněte.

Každé rozpůlené vajíčko opepříte a osolíte, posypete jemně nakrájenou paprikou a pórkem, zcela nahoru pak přidáte kaviár a vše ještě posypete sladkou paprikou.

Nejobsáhlejší gastronomické internetové stránky www.milujivareni.cz přejí všem v novém roce 2016 jen to nejlepší a mnoho chutných zážitků.

 
Mateřská dovolená Ošetřovné Kalkulačky
comments powered by Disqus
Celý program

2008 - 2016 © Astrosat Media s.r.o.

Všechna práva vyhrazena