Kuličky zachrání každou hospodyňku, která spěchá nebo nechce věnovat cukroví příliš času, a přesto by ráda nabídla návštěvám něco domácího.

Náš tip: Pořiďte si malé papírové košíčky. Na stůl vyndavejte vždy jen takové množství cukroví, které předpokládáte, že se sní.

Mandlové kuličky

150 g oloupaných mandlí
100 g marcipánové hmoty
30 g kakaa
30 g moučkového cukru
50 g rozinek
2 lžíce mandlového likéru
2 lžíce hrubě mletých neloupaných mandlí na obalení
1-2 lžíce likéru

Do mísy rozdrobte marcipánovou hmotu, přidejte kakao promíchané s moučkovým cukrem, jemně nasekané rozinky, půlku jemně mletých a půlku hrubě nasekaných oloupaných mandlí a likér. Vypracujte tvárnou hmotu a utvořte z ní kuličky. Do hlubokého talíře dejte likér, kuličky v něm smočte a ještě mokré obalte v mletých mandlích.

Kokosové kuličky s višní

250 g strouhaného kokosu
200 g moučkového cukru
50 g 100% tuku
1 bílek
3 lžíce citronové šťávy
kandované nebo kompotované višně

Cukr s bílkem utřete do pěny. Smíchejte 200 g kokosové moučky s rozehřátým vlažným tukem, přimíchejte cukrovou pěnu a citronovou šťávu. Vypracujte hladkou hmotu a odkrajujte z ní stejně velké kousky. Do každého zabalte višeň (kompotované nechte dobře okapat), utvořte kuličku a obalte ji ve zbylém kokosu. Uložte do ozdobných košíčků.

Čokoládové kuličky s bílou náplní

Tmavá hmota:

100 g strouhané čokolády
80 g moučkového cukru
50 g drcených máslových sušenek
1 bílek
1 lžička rumu

Bílá hmota:

30 g másla
30 g vanilkového cukru
1 lžička 100% tuku
1 lžička rumu
1 lžička drcených máslových sušenek
podrcené máslové sušenky nebo mleté ořechy na obalení

Strouhanou čokoládu smíchejte s rumem a drcenými sušenkami. Moučkový cukr a bílek utřete do pěny a přimíchejte do hmoty. Změklé máslo a změklý tuk utřete s rumem a vanilkovým cukrem a přidejte sušenky. Z bílé hmoty tvořte malinké kuličky, dejte je na tác a uložte na chvíli na mrazák. Ztuhlé je obalujte v tmavé hmotě a nakonec v podrcených sušenkách nebo mletých oříšcích. Uložte je do ozdobných košíčků a do chladu.

Dia kuličky s kávovou příchutí

400 g směsi sušeného ovoce (např. meruňky, jablka, švestky)
1-2 lžíce dia marmelády
2 lžíce jemných ovesných (nebo pohankových) vloček
1 lžíce mleté kávy
1-2 lžíce kakaa
umělé sladidlo podle chuti
dia čokoláda na namáčení
drcené ořechy nebo kokosová moučka na obalení

Sušené ovoce pomelte nebo najemno nasekejte a smíchejte s marmeládou. Kakao smíchejte s kávou a přimíchejte k ovoci. Vločky navlhčete vodou a vmíchejte do hmoty a podle chuti oslaďte umělým sladidlem. Vše důkladně propracujte a vytvořte kuličky. Každou do poloviny namočte do rozehřáté dia čokolády, obalte v drcených ořechách nebo kokosové moučce a uložte do papírových košíčků (obalenou polovinou navrch).

Jáhlové kuličky

1 balíček jáhel
1 čokoláda na vaření
strouhaný kokos na obalení
rum nebo rumová tresť
špetka soli
voda

Jáhly spařte vroucí vodou a pak vařte 10-15 minut v mírně osolené vodě. Z hotové kaše dobře vymačkejte co nejvíce tekutiny. Do horkých jáhel vložte na kousky rozlámanou čokoládu a přidejte rum podle chuti. Po vychladnutí tvořte z hmoty kuličky a každou obalte v kokosu.

Tatrankové koule

3 tatranky
125 g tuku Hera
125 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce pražených mletých lískových oříšků
120 g čokoládové polevy na obalení

Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme je do nožového mixéru a rozmixujeme je na jemnou drť, kterou nasypeme do mísy. Přidáme rozpuštěný tuk, cukr, oříšky a rum. Vše důkladně promícháme a hmotu necháme ztuhnout v chladu. Ze ztuhlé hmoty oddělujeme malé kousky a v dlaních z nich utvoříme kuličky, které necháme oschnout. Čokoládovou polevu rozpustíme, vždy část nalijeme do malé misky, kuličky v ní jednu po druhé krouživými pohyby ze všech stran obalíme a necháme dobře ztuhnout.