Na poslední chvíli

Ruku v ruce chodila Natalie se svým mužem pravidelně na všechna doporučená vyšetření a vždy odcházeli s vědomím, že vše probíhá tak, jak má. Jejich první společné dítě bylo zdravé, vyvíjelo se podle plánu, reagovalo na podněty zvenčí a přibíralo přesně podle tabulek. Vše vypadalo, že je v pořádku, bohužel jen zdánlivě... Ani nastávající maminka Natalie Weaver nepozorovala nic, co by mohlo jejich štěstí narušit. Při jedné z posledních kontrol před porodem se mladému páru otočil život vzhůru nohama. Dozvěděli se, že jejich dcera trpí kombinací nevyléčitelných syndromů a s největší pravděpodobností nepřežije víc než pár minut po porodu. Měli pouhé čtyři týdny na to, aby se s nepřízní osudu vyrovnali.

Je naše

Porod přes veškeré obavy probíhal bez komplikací, ale pohled na malou a bezbrannou Sophii vháněl čerstvým rodičům i lékařům slzy do očí. I když neměla žít déle než hodinu, stále se dožadovala pozornosti a bojovala o holý život. I přes všechna varování z řad odborníků si Natalie se svým mužem odvezli svou dcerku domů. Věnovali jí každou volnou chvíli a zoufale věřili v dobrý konec. Rettův syndrom, problémy s imunitou, epilepsie, třes a silná cukrovka nedávají ale moc šancí na obrat k lepšímu.

Boj za Sophii

Dnes má desetiletá Sophie dva sourozence, Alexe a Lylu. Jsou zdraví, plní života a chápaví ke své starší sestře. To se nedá říct o kolemjdoucích, kteří na rodinu zírají, ukazují a někdy si neodpustí ani jízlivé poznámky. Dívka nechodí, nemluví, třepe se a má výrazné vizuální postižení, které vzbuzuje ve spoustě lidí odpor. Jako by ani neměla právo na lásku a život, kterou jí její blízcí dopřávají. Právě to donutilo Natalii, aby své trable svěřila světu prostřednictvím sociálních sítí. Nebála se podělit se o svůj příběh a ukazuje, jak umí být Sophie vřelá a milující, jak projevuje radost a snaží se tisícem složitých způsobů vyjádřit, na co myslí nebo co potřebuje.

Dnes má za sebou neuvěřitelných 28 operací, které by měly směřovat ke zlepšení, ale u tak rozsáhlého postižení není nic jisté. Jsou to vlastně jen pokusy. Dívka je nejšťastnější v obležení svých blízkých. Přežila děsivé prognózy, stále je tu a je právoplatným členem své rodiny. Mohlo by se zdát, že zdravotnictví selhalo a neodhalilo komplikace dřív, ale ne. Sophie jen spadla do spárů přijatých rizik, která jsou. I když je pravděpodobnost minimální, občas se takové případy dějí.