Kynuté meruňkové koláče s drobenkou

Co budete potřebovat: kynuté těsto, 200 g meruňkové marmelády, 150 g meruněk, meruňkovici podle chuti, 1 lžíci cukru, mouku na vál, tuk na vymazání plechu; na drobenku: 75 g polohrubé mouky, 50 g tuku, 50 g cukru

Postup:

1. Z meruněk oddělíme několik půlek a ostatní rozmixujeme. V kastrůlku přivedeme k varu marmeládu, přimícháme do ní rozmixované meruňky, cukr a meruňkovici a za stálého míchání uvaříme kaši, kterou necháme prochladnout.

2. Mouku na drobenku nasypeme na vál, rozsekáme do ní máslo, přidáme cukr a vše promneme prsty.

3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na pomoučeném válu na kruhový plát. Přeložíme je na vymazaný plech, rozetřeme na ně meruňkovou kaši, poklademe ji odloženými meruňkami a posypeme drobenkou. Koláče vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a když začne těsto na okrajích zlátnout, zmírníme teplotu na 160 °C a koláče dopečeme dozlatova.

Listové meruňkové koláčky

Co budete potřebovat: 300 g listového těsta, 200 g měkkého tvarohu, 90 g cukru, 1 vejce, meruňky, hladkou mouku

Postup:

1. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát a kulatou formičkou z něj vykrojíme kolečka. Dno menší skleničky (musí mít menší průměr než kolečka) namočíme v mouce a v každém kolečku vytlačíme uprostřed důlek.

2. Do misky vložíme měkký tvaroh, přidáme krupicový cukr a vejce a metličkou dobře rozmícháme. Směs naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme do důlků v kolečkách. Naplněná kolečka přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme, dokud těsto nezačne zlátnout. Upečené koláčky necháme vychladnout.

3. Vypeckované rozpůlené meruňky nakrájíme na měsíčky a na každý vychladlý koláček položíme dva kousky. Koláčky podáváme co nejdříve, dokud jsou čerstvé.

Mini dortíčky s meruňkou

Co budete potřebovat: 200 g másla, 200 g cukru, 2 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 250 ml mléka, 500 g meruněk; na krém: 500 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru, 250 g másla

Postup:

1. Vejce utřete s cukrem a změklým máslem do pěny. Mouku prosejte s práškem do pečiva a střídavě s vlažným mlékem přimíchávejte k máslové hmotě. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby. Upečte při 180 °C do růžova a nechte vychladnout.

2. Z mléka a pudinkového prášku uvařte hladký pudink a nechte prochladnout. Změklé máslo ušlehejte s cukrem a postupně přimíchejte prochladlý pudink.

3. Z upečeného těsta vykrájejte kolečka o málo větší, než je půlka meruňky. Slepte vždy 2 kolečka k sobě krémem, potřete jím také povrch a přilepte půlku meruňky. Okraj a boky dortíčků ozdobte krémem.

Dvoubarevný koláč s meruňkami

Co budete potřebovat: 500 g meruněk; na tmavé těsto: 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 250 ml kefírového mlíka, 200 ml oleje, 100 g cukru, 2 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 vanilinový cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva, špetku soli; na tvarohové těsto: 500 g měkkého tvarohu, 200 ml mléka, 100 g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový pudink, špetku soli

Postup:

1. Na tmavé těsto smícháme obě mouky se solí, práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Do kefíru zamícháme kakao a přidáme ho k mouce. Vmícháme vejce a olej a těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení.

2. Na tvarohové těsto smícháme tvaroh s vejci, oběma druhy cukru, solí a pudinkovým práškem rozmíchaným v mléce. Těsto nalijeme na tmavé těsto na plechu a několika tahy vidličkou vyrobíme mramorování z obou těst.

3. Na povrch koláče rozložíme půlky meruněk, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut.

4. Hotový koláč nakrájíme na čtverečky a vystačí asi na 10 - 12 porcí.

#clanek|3522132|3522129#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!